Vi 80-talister

Det finns en intervju med Gustav Fridolin på dn.se, där han pratar om sin nya bok. Av vad jag förstår så handlar den bland annat om hur nedskärningar i den offentliga sektorn har påverkat oss 80-talister på ett helt annorlunda sätt än vad som tidigare angetts.

Att vi som generation ska vara ytliga, lättsinniga och problemfritt hoppa mellan projektanställningar, stämmer inte, enligt Fridolin. Snarare ökar självmordförsöken bland 80-talister mest av alla, fler är utbildade utan att få jobb och så vidare.

Om någon hade brytt sig om att kolla hur det stod till med vår generation, innan de bestämde sig för att vi var lata och inte tar saker på allvar, hade nog vem som helst kunnat berätta just detta. Som tur är kunde Fridde säga det så att kanske någon lyssnar.

Annars tycker jag generellt illa om att man klumpar ihop så många hundratusentals människor i ett enda fack. det är ju enrom skillnad på var en 80:a och en 89:a befinner sig och vilket samhällsklimat de mött i sina liv. På samma sätt som jag inte uppskattar generaliseringar som "alla tjejer älskar ju skor" eller "alla killar är bara intresserade av en sak". Idiotiskt att uttala sig på det sättet.

Men om man säger: om man analyserar statistiken som rör 80-talisterna, då kan man dra dessa generella slutsater, då är det lugnt. Och det har Fridde gjort.
För flera herrans år sedan var han och pratade i vår gymnasieskola, St Eriks gymnasium, tillsammans med representanter från alla andra riksdagspartier. På en halvtimme lyckades han få samtliga i salen att hurra varje gång han avslutat en mening, han var den enda som tittade oss i ögonen och verkade bry sig, alla blev miljöpartister för en tid.

Det gick nog över, men hans förmåga att inspirera finns kvar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0