Lovisa övar på contraargumentations-artiklar

I dag på DN Debatt har Eva Fagerberg, förhandlinschef på Akademikerförbundet SSR, och Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, skrivt en artikel där dehävdar att ungas arbetslöshet inte hänger ihop med Las-reglerna.
Det är en bra artikel på många sätt, där de vill ha en sundare debatt om hur Las påverkar arbetsmarknaden både positivt och negativt.


De utgår från SCB:s arbetskraftsundersökning, och SCB utgår från hur många ungdomar som är registrerade som arbetslösa hos arbetsförmedlingen. Först och främst bör man ju fastställa att ALLA som är arbetslösa INTE registrerar sig där, så redan där finns det mörkertal.

Enligt Fagerberg och Berge är det mellan 15 och 30 procent av de ungdomsarbetslösa som verkligen blivit av med ett jobb och söker ett nytt. Som ett argument att de som påverkats av Las negativt är färre än detta, skriver de "Men hälften av dessa (15-20 000) blev av med jobbet för att det var tidsbegränsat och berördes alltså inte heller av Las och dess turordningsregler".

Det påståendet är ologiskt. För en konsekvens av Las är ju just det att arbetsgivarna anställer ungdomar under en begränsad tid, just för att det inte ska råka "Lasas in". Alltså kan man inte räkna ut denna grupp ur statistiken av ungdomar som påverkats negativt av Las.


Detta i sin tur, att unga jobbar på olika platser i färre än elva månader åt gången, gör att vi får hela generationer som inte har någon som helst vana av att jobba långsiktigt inom en organisation. Dessutom får man svårt att skapa en känsla av lojalitet eller framåtanda, då man "ändå inte kommer stanna där så länge".


Jag tycker att många delar av Las är viktiga för den svenska arbetsmodellen, men att unga aldrig får chansen att skaffa sig de kvalifikationer som Fagerberg och Berge säger att de ofta saknar, gör ju att man bara skjuter problemet framför sig.

Det problem att bland annat vi 80-talister inte kommer ha någon aning om hur man arbetar långsiktigt eller bevarande, eftersom vi bara kommer inhoppandes på olika arbetsplatser på tidsbegränsade vikariat.

Kommentarer
Postat av: Chippe

varför länkar du inte en sån här himla bra blogg till DN debatt?????????????

2009-09-23 @ 13:17:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0