Musik som spelat roll

Det finns vissa låtar som alltid kommer ha stor betydelse i ens liv, vare sig man gillar dem eller inte.

Som när man hör dem gör att man åker tillbaka fem, tio eller tjugo år tillbaka i tiden och rakt in i den känslan man hade då, just då.

Jag har många, vissa som jag helst vill glömma. Till exempel hiten "En rosa helikopter". När jag hör den vrids klockorna tillbaka nio år, jag är 15 och på hemmafest på Lidingö. Nedsläckt vardagsrum, blonderade tjejer med blingblingbling och killar med backslick. Jag och S i en soffa, viskandes elakheter om alla i vår närhet, samtidigt som vi försöker se lagom ointresserade ut.

Eller Take Thats "Want you back for good". Tryckartävlingar i låg-mellanstadiet. Erikas pyjamasparty då jag fick dansa tryckare med två J och hade på mig en vit flanellpyjamas med nallar och paraplyer. Alla andra tjejer hade sidenpyjamasar, varför inte ta chansen att vara speciell?

Eller "Summer in the city" av The Lovin' Spoonful. En av många bra låtar på det blandband Storasyster K tog med på resan till Frankrike när jag var nio. Lyssnar jag på den sitter jag helt plötsligt i en grön Audi med registreringsnummer EDC 989 som luktar lätt av åksjukespya på grusiga småvägar kring den spanska gränsen.

Någonstans har ju de musikerna lyckats. "En rosa helikopter" kanske inte är världens bästa låt, men nog har den spelat en stor roll i alla 80-talisters uppväxt?

Skulle gärna sitta och göra blandband nu i stället för att skriva om fotboll. Mycket hellre!

Kommentarer
Postat av: Chippe

Oj vad det är roligt när du skriver om sådana gamla minnen. Man glömmer förskräckligt fort, men visst stämmer gamla låtar. Man tänker inte på dem, men när man hör dem kommer man ihåg allt.

2010-04-26 @ 16:38:16
Postat av: martin b

Forstätt så här! Jag bara följer med i din tidsresa. Fast min "Lovin Spoonful resa" går tillbaka till 60-talet!! Det du love, peace and understanding. Vilken tid. Långt innan AIDS och global uppvärmning. Su´ck

2010-04-27 @ 11:49:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0