Pinsam inställning till klimatvanor

DN har idag en sammanställning av hur svenskarnas miljöfarliga konsumtion faktiskt har ökat de senaste åren, trots att vi vet om hur vi skadar vår planet.

I kommentatorsfältet kan man läsa både högt och lågt. Men något jag hajade till på var en person som skrev "personligen så skiter jag i den globala uppvärmningen. det har vi välbetalda politiker anställda för att ta hand om."

Förutom att det går emot varenda cell i min kropp att tänka så, så är det ju vi som röstar fram de sk. välbetalda politikerna som ska fatta besluten. Och de som sitter i kommuner och bestämmer över hur soppsorteringen ska skötas kan väl inte direkt att klassas som höginkomsttagare.

Självklart ska man attackera det här problemet från två håll: via lagstiftning och på individnivå. Det ska bli lättare att ställa bilen hemme med bra kollektivtrafik som alternativ till exempel. Med lagstiftning kan KRAV-märkta varor bli billigare än gurka från Chile. Med lagstiftning kan man få företag att hantera sitt avfall på bästa möjliga sätt och offentliga verk och institutioner ska vara koldioxidneutrala.

På individnivå är det så enkelt att inte låta vattnet rinna i onödan, sopsortera (vilket staten måste se till är precis lika enkelt och lättåtkomligt i alla kommuner), äta mindre kött och så vidare.

Jag undrar varför den totala egoismen tillåts breda ut sig över hela världen, ja till och med uppmuntras, utan att vi gör uppror. Varför är jaget viktigare än vi? Det är där det ligger tror jag, i alla människors känsla av att "JAG ska i alla fall inte behöva göra avkall på något, det kan någon annan göra."

Pinsamt, tycker jag. För hela mänskligheten. Att vi sitter rika och feta i väst och tycker att det är för mycket begärt att stänga av vattnet när vi shamponerar håret. Pinsamt.

Kommentarer
Postat av: Chippe

Sådana där kommentarer är antingen skriven av någon som bara vill kolla reaktioner, eller så av nån som faktiskt menar vad han/hon skriver. I så fall ska den personen inte tas på allvar, för det han/hon ger uttryck för är ju fullkomligt vansinnigt. Klart att vi alla måste ta vårt ansvar, nåt annat är ju inte att tänka på!

2010-12-03 @ 14:21:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0