Idrotten går framåt - svenska män backar

I dagens DN var det en artikel som handlade om att man har lyckats minska damfotbollsspelares knäproblem med hjälp av en särskild sorts uppvärmning som framförallt tränar stödmuskler runt knät.

En intressant och bra artikel som också gav en fräsch vinkel på frågan med skadeproblem inom idrotten.

Under dagen gick jag in och läste samma artikel på dn.se, och ser då till min förvåning att de två första kommenatrerna (detta var i förmiddags, under resten av dagen kom det fler) handlade om att tjejer inte skulle idrotta för att de var klena och att det ändå inte är någon som är intresserad av damfotboll.

Min hjärna kokar över när jag läser sådana dumheter, så jag valde att inte kommentera då, jag hade bara blivit otrevlig och ilsk. Och det tjänar ingen på, att det sitter medelålders karlar i Sverige och gråter. Då kommer försäkringskassan och tar dem.

Nu på kvällen kommenterade jag till slut artikeln med tesen att det är väl bra att man har hittat en lösning för de personer som faktiskt har problem, hur kan någon tycka det är dumt?

Men hela debatten fick mig att tänka tillbaka på mina år som sporttjej. Och det slog mig att träningarna i  fasligt stor utsträckning sköttes av människor som inte kunde mycket om ungdomars, allra minst tjejers, fysik. Visst körde vi styrketräning, men det var ingen som sa att det var för att förebygga skador, det var mer som ett straff. Gör 20 armhävningar, sen får ni leka med bollarna.

Det var ingen som förstod att som tjej får du väldigt lätt starka bröstmuskler av armhävningar, men om du inte tränar musklerna runt skulderbladen också, då skjuts axlarna fram och då blir det lätt överbelastning på armbågar och nacke. En sådan sak spelar roll när du till exempel spelar tennis eller sitter framför en dator.

En sak är det när man är liten och leker sport. Då ska man ändå inte göra några styrkeövningar, för dels kan inte muskelmassan växa på det sättet och dels så växer man fortfarande så mycket att leder, senor och brosk tar onödig stryk. Och felbelstningar under stor press sätter skador för livet.

Men när man blir äldre och det blir allvar, då ska det fanimej vara en kunnig människa som leder dessa övningar. Inte en långarmad tjock idiot som säger till en tjej med knä- och ryggproblem att smärta "bara är vekhet som lämnar kroppen". Jag skulle vilja ta ett snack med den gubben nu, om just smärta. Om hur det är att inte kunna ligga på rygg utan att ha ont, inte gå uppför en backe utan att ha ont, inte sitta på en stol utan att ha ont. Att om det är vekhet som just då lämnar min kropp, då är jag fan den vekaste människan någonsin. För ständig smärta i nästan 15 år, det är rätt nära ett olidligt liv.

Det är just det artikeln handlar om tycker jag. Att det ska vara kunniga människor som tar hand om allvarliga saker. För trots att Sverige har haft finansministrar utan godkända betyg i matte, så ska vi ändå kunna lita på att de tränare som pressar ungdomar till att träna tills de spyr, gråter och svimmar ska veta vad de pysslar med. Bara det.

Det krävs ingen examen eller långa utbildningar, bara lite basic information. Sådant man kan läsa om i Vårdguiden eller vilken hälsoartikel som helst i Aftonbladet. Att stödmuskler behövs för att lederna inte ska åka på stryk. Punkt.

Man ska inte för den sakens skull jamsa med tjejer på träningarna bara för att de har lättare att skada knäna. Jag har haft sådana tränare också, i tennisen, där tjejerna har fått göra tio armhävningar och killarna 20. Sådant larv ska genast försvinna. Men man ska göra rätt, man ska visa den korrekta tekniken för armhävningar och andra övningar. För allas skull.

Och när, kära gubbslem som skrev de idiotiska kommentarerna, ska ni lägga av att dela upp världen i killar mot tjejer? Förstår ni inte att vi lever i en tid då det är okej för killar att säga nej, nu orkar jag inte mer och gråta för andra saker än en förlust. Och för tjejer att säga jag vill ha det svårare, tuffare och hårdare.

Sen tror jag inte för ett ögonblick att dessa intelektuellt sett handikappade varelser som av någon anledning får rösträtt och vars pension jag kommer behöva betala, har en sportmössa mot alla de stentuffa tjejer som spelar elitfotboll. De tycker bara det är skönt att sitta på sina breda arslen och prata i hopp om att någon ska lyssna.

Alltså säger jag grattis: Jag lyssnade. Och sen knäckte jag er. Sug på den.




Kommentarer
Postat av: chippe

Fan va bra!!

2010-01-13 @ 12:34:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0