Seriöst inlägg om Björklund och geografi

Okej, anledningen till att jag ibland raljerar över Jan Björklund är att han är en skolminister vars enda vision är att gå tillbaka 50 år i tiden.

Att han är en skolminister som inte förstår meningen med att lära barn och ungdomar att tänka fritt och kreativt, utan vill passa in alla i en förbestämd mall. Har du lätt för dig=du är smart. Har du det svårt=du är dum. Då ska vi gärna berätta för barnen redan när de är sju år gamla att de är dumma. Så att de vet liksom.

Att han är en skolminister som inte verkar ha förstått att betyg inte automatiskt gör att man lär sig något. Betyg ger däremot en ökad press och en benägenhet att svara på frågor så som man tror att läraren vill att man ska svara, i stället för att tänka själv. Barnen och deras föräldrar bryr sig enbart om att få bra betyg och inte om vad barnen egentligen lär sig om världen och samhället.

Att man får bra betyg betyder inte automatiskt att man är intelligent, utan att man är duktig på att anpassa sig till skolvärlden. Resten av världen ser inte ut som skolan. Skolan bör därför byggas så att man får så mycket kunskap som möjligt om den riktiga världen. Där har nu forskare och professorer lagt ett förslag på hur geografiämnet kan utvecklas i de svenska skolorna.

Då tycker vår skolminister, som inte har någon pedagogisk utbildning eller jobbat inom skolvärlden, att vi ska lära oss att rabbla vattendrag i Norrland. Det tycker jag är fel. Vår justitieminister är juridiskt utbildad, vår finansminister har gått en akademisk utbildning vid Stockholms universitet i nationalekonomi. Men vår skolminister är gammal militär. Är inte det lite lustigt, att någon som ska sköta utbildningen och forma våra ungdomar inte har någon kunskap om skolväsendet? Det har lärarfacket vittnat om i flera år.

Så därför tycker jag att en man som vill att den svenska skolan ska likna den i USA mer än den i Finland, åtminstone borde lyssna på vad professorer och sakkunniga säger i den här frågan. Geografifrågan.

Kommentarer
Postat av: Anna-Karin

Ledsen med vår justitieminister har inget annat än nån termin på universitetet och inte i juridik. Men hon är rätt OK ändå. Till skillnad mot Björklund.



http://www.regeringen.se/sb/d/7376/a/70284

2010-11-11 @ 21:43:13
URL: http://www.rabiatfeminism.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0