Försäkringskassan står fast

Jag länkade i förra veckan till ett blogginlägg om en kvinna som blivit utförsäkrad trots allvarlig sjukdom och med flera läkarintyg på att hon inte kan arbeta.

Idag står det klart att Försäkringskassan inte ändrar beslutet.

Det blåser en kall vind genom Sverige. Tur att jag lärt mig att sticka!

Kommentarer
Postat av: Läkare

Hänvisad hit från DN och passar på kommentera eftersom de inte hade nån kommentarsfunktion till sin notis. Vad man under hela valrörelsen tycks ha glömt bort att framföra från Alliansens håll är att man inräknat undantagsregler totalt kan få sjukpenning i ca 2,5 år. Därefter följer en 3-månadersperiod av mkt anpassad prövning i arbetsförmedligens regi (undantaget för dem som är sjukhusliggande eller psykotiska). Om man därefter fortfarande är sjuk kan man, vad jag förstår, få ytterligare en period sjukpenning (antar att det återigen rör sig om 2,5 år med undantagsreglerna inräknade). "Utförsäkring" torde alltså vara helt fel ord. Ersättning får man också hos arbetsförmedlingen - rehabersättning eller enl jobb och utvecklingsgarantin tror jag.



Ersättningen för många minskar säkert ganska drastiskt efter första 2,5 åren - den man får från arbetsförmedlingen blir några hundra per dag som mest har jag för mig, och denna blir sedan sjukpenninggrundande inkomst, vilket ger rätt låg sjukpenning vid kommande eventuell period.



I mina ögon är det inte alls orimligt att man prövar folk hos arbetsförmedlingen för att se om man kan hitta något åt dem när de varit hemma i 1-2,5 år (beroende på vilka regler som tillämpats). Det är välkänt att arbetsförmågebedömningar är rätt svåra!



(En annan idé kan ju vara att faktiskt lägga mer tid och resurser på multidisciplinär rehab av personer utan klart arbetsbegränsande diagnoser - visat att man kan komma nånstans om man lägger ner dagar, mot nuvarande praxis - timmar, på detta. Skulle nog öka förmågan hos många nu "utförsäkrade" - troligen inte hos Annica dock).



Så om detta borde det kanske handlat istället - ersättningarna hos arbetsförmedlingen och efter längre tids sjukdom (kronisk men ej "livlång"), det rimliga i att det krävs "livslång" - ej endast till pensionsåldern eller strax däröver - sjukdom för att kunna få sjukersättning (förtidspension), samt om kvaliteten på rehabiliteringarna (tveksamt om riktigt en politisk fråga i och för sig).



Tack för utrymmet!

2010-09-21 @ 09:15:28
Postat av: k

Härligt att höra att du kommer att styra upp verksammheten i landet.

Jag ser fram emot nästa val!! Med både dig och Jonathan.

2010-09-21 @ 09:28:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0