Sundström=hjälte

Tog en paus från Lena Sundströms "Världen lyckligaste folk" för någon månad sen, helt enkelt för att jag blev för upprörd och förbannad.

Jag klarade inte av att känna så mycket starka, mörka känslor redan vid Gullmarsplan på mornarna, så jag la boken åt sidan och tog i stället upp en julklapp som bland annat innehöll en mongol som flår en japansk soldat. De börjar med ansiktet, kan jag berätta.

Nu låter ju inte det här heller riktigt som en lycklig och skojig läsupplevelse, så nu är även denna bok på is och jag har gått tillbaka till att läsa om hur allt gick snett för Danmark. Och upptäcker att jo, jag blir fortfarande förbannad. När chefsredaktörer hasplar ut sig hån och nedsättande kommentarer mot andra kulturer och om islam. När politiker öppet berättar att man är mindre värd om man väljer att ha på sig slöja. Att de som vill bli danska medborgare ska kryssa för, i "Erklæring om integration och aktivt medborgarskap i det danska samfundet", att de förstår att diskriminering på grund av kön, hudfärg, hot och hån mot grupper på grund av tro eller sexuell hållnng är olagliga i Danmark.

Men att politiker, journalister, debattörer, ja, många makthavare helt enkelt, får göra precis allt detta bara om vederbörande är muslim.

Det är så obeskrivligt ovärdigt, alla dessa uttalanden i boken. Lena Sundström är just nu min hjälte. För hon parodierar inte de intervjuade, hon utgår från sitt eget behov att försöka förstå.

Men jag förstår fortfarande inte. Hur föddes det här hatet? När blev det en accepterad hållning att islam är mindre värd än andra religioner? När slutade folk försöka förstå innan de började kasta sten hejvilt omkring sig?

Knepiga frågor.

Kommentarer
Postat av: k

Jag gick i skolan när muren föll, och då sa min konspiratoriska historielärare att nu när man inte kunde samlas runt den röda faran, så skulle man samlas kring den gröna faran.

Terrorister, och underättelsetjänst var liksom samma sak som muren, kalla kriget och kampen mellan kommunism och väst.



Men när muren föll, och Ryssland och Kina bytte håll, så började vi fokusera på andra saker som skulle förstöra för oss i väst..



Så - innan kalla kriget var det den gula faran, sedan blev den röd, nu är den grön.



En teori bara... men på 80 talet var det liksom mer prat om att kommunismen och kalla kriget skulle förstöra jorden, med atombomen.



Nu hör man inte mycket om det, men det är väll samma personer som jobbar med att avvärja våra faror - och de behöver väll också lön?..

2011-02-09 @ 08:23:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0