Draw the line

Sven Nylanders sommarprat är riktigt bra. Mina favoriter hittills i år är Mark Levengood, Timbuktu, Henke Larsson och Maria Wetterstrand, men Nylander är också toppen. Han är personlig och äkta.

Bland annat nämnde han att en man som var hans chef när kokaindrevet gick sa: Jag kan skilja på det du har gjort, som jag fördömer, och den du är som person, som jag fortfarande ser som min vän.

Det där är något jag tänkt mycket på, att man ska skilja på person och agerande. Men till hur stor del då? För vissa saker man gör speglar ju vem man är som person. Om ett barn snattar godis i en affär, då ska föräldern säga jag älskar dig, men det du gjorde var fel. Alltså inte "Vad dum du är som snattar".

Men om en kollega gör något taskigt mot en, ska jag även då skilja på peron och sak? Det är ju kollegan som gjort något elakt riktat mot mig, kollegan är inte ett offer för omständigheterna, kollegan har valt att göra något dumt.

En vis person har sagt: Man kommer till en punkt då man inte kan skylla personers dåliga beteende på deras bakgrund längre, för till slut är man vuxen och får faktiskt ta ansvaret och konsekvenserna av hur man agerar.

Lite så känner jag, men det låter samtidigt så otroligt oförlåtande och hårt. I alla de ayurveda-test jag gjort den här veckan finns flera frågor om att hysa agg, långsinthet och förlåtande med. Och det verkar som att det är kapha-personligheter som är mest förlåtande och lugna. Alltså den personlighet jag har minst av.

Jaja, tycker att det är en svår fråga i alla fall, i vilka situationer ska man inte skilja på person och agerande? Var går gränsen?


Kommentarer
Postat av: chippe

Jag tror gränsen är flytande faktiskt. Och sannolikt beror det på om man gillar personen eller inte. Läste om den finska längdåkaren Myllylä (stavningen kan vara haltande) som ju dopade sig, erkände, och som sannolikt nu begick självmord tio år efter dopingskandalen i Lahtis. Nu känner jag inte personen men han framstår som en snäll fuskare som ångrade fusket. Så honom förlåter man ju trots allt. Men man skulle aldrig förlåta den där tysken som knäckte vår lille Per E tex i OS.

2011-07-11 @ 13:38:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0