Torftiga torp

På lunchen pratade alla om sina landställen.

- Ja för mitt landställe har inget rinnande vatten...
- Inte mitt heller, eller någon el...
- Mitt har inte ens en braskamin utan bara en liten vedspis...
- Ute på mitt land har vi inte någon väg till huset, man får hajka genom skogen i 30 mil för å komma fram...
- Vår lilla stuga har inte ens några väggar, bara fyra pålar och ett tak...
- Vi har bestämt oss för att köra utan tak, väggar och golv, det blir så mycket mer genuint då...
- Mmm, eller hur...

Vadan denna tävlan i "jag lever torftigast på mitt landställe"? Varför jämföra hur ÄKTA man har det på landet? Lite rinnande vatten kan väl fan inte skada ens rykte som duktig landställeägare? Jo, det kan det tydligen, fattigast vinner är det som gäller när det handlar om mediamänniskans semestervanor.

Valborgs in ingelska

När jag har försökt förklara Valborgsmässoafton för människor som inte är från Sverige, verkar det inte riktigt som att de fattar storheten med den här högtiden.

- Well, it's the last of april, and we light a big big fire and everyone stands around and watches the fire, and there's a lot of drunk people and also teenagers get really drunk. Sometimes people throw little fire crackers in to the fire, and then someones dad yells at them. And also if you want the traditional way of celebrating you have to listen to some students singing a song that goes kind of like "the winter is falling down the alps".
- And why are you celebrating this?
- It's an old way of kicking the winter out the door, and also to scare of the witches and bad things to open your arms for christ.
- You do that by standing around a huge fire?
- Yes, ofcourse, how do you guys do it?

Jag är inte 30 än!

Idag fyller en av mina arbetskamrater 30. Jag trodde faktiskt hon var äldre, men så pass mycket socialt vett har jag i alla fall att jag inte delgett henne den åsikten...

Men det fick mig att tänka lite på oss, allihopa, vännerna. På hur unga vi faktiskt är. Att det är långt för oss kvar till 30. Tänk vad annorlunda våra liv kommer se ut då. Det är liksom sju år kvar tills dess. SJU ÅR! Det är längre än hela högstadiet och gymnasiet tillsammans. Det är två och ett halv år längre än mitt förhållande. Det är nästan ett decennium. För guds skull, varför har folk panik?

Nä, min systers flytt till andra sidan jorden inspirerar mig att inte sitta och vänta på att den stora trean och den stora nollan ska komma. Jag tänker springa rakt in i dem och förbi! Åldern är varken en bra anledning till att det går bra eller dåligt, åldern är INGET!

Fast jag är glad att det är lite kvar ändå, då får man känna sig lite ung och söt ett tag till. And I like to feel pretty...

Telefonhyfs

Igår ringde jag min systerdotter för att säga grattis på födelsedagen. Det fick mig att inse att konsten att snacka i telefon INTE är medfödd utan något man lär sig. Hon sa nämligen bara något om det var en direkt fråga.

- Hej A! Grattis på födelsedagen.
Tyst.
- Fyller du år idag?
- Mm.
- Har du fått några fina presenter?
- Ja.
- Vad har du fått för något?
- Barbiekläder.
- Åh va roligt, då måste du vara glad.
Tyst.

Så höll vi på ett tag, men det var kul och spännande, för hon blev nog lite blyg och pratade grovt bebisspråk trots att hon fyller fem och jag hörde inte ett skit vad hon sa.

- Har du fått något mer i present?
- Jag har fjått en jiten bjåschblubbegjej som göj schtoja bjubbjoj.
- Aaaaa, va roligt...
Tyst.

Jag ska köra samma grej i framtiden tror jag, total tystnad förutom på direkta frågor. I will be so poppis they will chase me down the street!

Mina dagar ser ungefär ut såhär

Tillbaka på jobbet innebär:
sitta ner vid skrivbordet innan lunch.
stå vid skrivbordet efter lunch.

Tillbaka med otaliga timmar vid datorn innebär:
besök här, här och här.
och här.
googlande på en jäkla massa tv-program jag ska skriva om.
läsande av DN:s och aftonblandets hemsidor på ett sätt som gör mig förbannad och trött på att de sällan/aldrig byter ut/förnyar vissa av sina nyheter och artiklar, exempel DN:s Livsstilssida, Bostadssida och STHLM-sidan som får mig att undra om de verjkligen är medvetna om att vi bor i en storstad och att saker och ting händer här ganska ofta...

Tillbaka till samtal med kollegorna innebär:
att jag lär mig mer och mer hur man ska bete sig på ett kontor.
leenden, irritation över andra kollegors beteende och roliga samtal.
bekvämlighetsprat.

Los helgos

Helgen:
spenderades i ett soligt London.
bestod av shopping, ärvda kläder, vin och öloch Magners (som jag INTE drack), grillning i Lewisham där jag blev vän med en tvååring, London Marathon och stand up på Up the creek (where else?).

Söndags natt:
Magsjuk av nudlar och tofu, sammanlagt 1,5 timmes sömn.

Måndag:
Hejdå till storasyster och ensamgråt på Piccadilly line.

Tisdag:
systerdotter fyller fem (!), och jag och O ska på konsert.

Observationerna av England är alltid blandade, måste låta dem marinera lite innan en utvärdering sker.

Nu: Jobb!!!

Jag kommer inte vara ensam

Om några timmar bär det av. Det var länge sen jag flög själv. Länge sen jag var själv här hemma också. Först är man på jobbet hela dagarna och sen är det antingen ännu ett jobb eller något annat som ska fixas. Jag är väldigt sällan ensam längre.

I tisdags kväll efter att L åkt hem, satt jag och tittade på tv en timme i en tom lägenhet. Det kändes väldigt konstigt. Som ett minne från tiden jag pluggade då jag tittade på tv nästan varje kväll åtminstone 1,5 timme. Varför pluggade jag inte? kanske ni undrar.
Jo, för att det inte behövdes.

När jag var yngre hävdade jag att jag älskade att vara för mig själv. Nu vet jag bättre. Jag tycker om att ha några timmar utan sällskap OM jag vet att jag kommer träffa någon efteråt. Som att O kommer hem, eller att jag fikar med nån eller att jag ska till jobbet. De tomma dagarna, när allt som var måste var det man själv bestämde, låter som fantastiska drömmar nu när jag är trött som ett as, de var fan inte kul när de var vardag.

Vardag de kommande dagarna kommer förhoppningsvis bestå av lite ensamhet, mer fika, öl och total fokus på vad man har på sig. Som tur är har jag nuförtiden inte svårt att bestämma hur jag ska ha håret, det sköter sig själv. Det är ohjälpligt kort och jävligt jävligt blont.

Resfeber

Jag är helt förvirrad. Tror att O har smittat mig. Vet inte vad som hänt.

Bevis: trillade i trappan för jag glömde lyfta fötterna, glömde gå av tunnelbanan, har påmint mig själv fyra dagar att ta allergitablett på morgonen och glömt det varje dag. I morse var det första jag sa att O skulle påminna mig om att packa ner allergitabletterna. Tror ni jag eller han kom ihåg det?

Självklart inte.

Dessutom känns det som att jag glömt tusen saker. Så känner jag alltid när jag ska åka någonstans, men det läskiga är att den här gången kan det faktiskt stämma.

A på jobbet förklarade att det är sånt som händer med åldern. Har jag redan blivit så gammal?

Yoga och första maj maj maj

Onsdag är yogadag på jobbet.

Jag älskar yoga. Om jag fick välja skulle jag göra yoga varje dag. Och jag får ju välja, så det ska jag göra från och med nästa vecka. Innan har jag gjort själv någon gång i veckan, men nu tusan. jag tänker mig varannan dag yoga, varannan dag Paulo Robertos träningskvartar.

Plus styrketräning och dans på jobbet.

Jag tänker som så, att så länge jag jobbar här och har tillgång till ett schysst gym för i princip inga pengar alls, då är det bara att köra. När arbetslösheten slår till, då blir det inte direkt prioritet att lägga pengar på gymkort tror jag.

Om en dryg vecka är det första maj, och det börjar bli dags att kolla vad man ska demonstrera för/emot. Förra året jobbade jag, handbollsfinaler, men detta år ska jag gå gå gå för min sak.
Vilken sak det nu än må bli.

Men saker jag skulle vilja gå och skrika några slagord för/emot är:
den IDIOTISKA nya skolpolitiken med ordningsbetyg, gymnasieval som ska göras i 14-årsåldern och Komvux som tas bort för att man ska se till att folk verkligen inte får en andra chans.
den bristande utvecklingen av infrastrukturen i Stockholm, vi har ett t-banenät som är 50 år gammalt och som skulle byggts ut för minst 15 år sen.
Större reglering för miljöpåverkan, alltså att kommuner och företag har lagar att följa för att förbättra vår miljö. 
Gratis kollektivtrafik i Stockholm så att fler ställer bilen hemma, för 700 spänn per person i månaden är mycket pengar för många familjer och miljön är viktig, ifall någon skulle glömt bort det.
Ipred- och FRA-lagarna ska förpassas till rymden med första bästa ryska färja!
Att LAS-förhandlingarna tas upp och att de faktiskt genomdriver en vettig arbetsmarknadslag, för vi kan faktiskt inte strutta runt utan fasta anställningar i tusen år till!
Pengar till sjukvården så att L, M och L kan få den hjälp de faktiskt  behöver för sina problem!

Och så glass på alla arbetsplatser på tisdagar, den onödigaste av alla dagar!

Slut på meddelandet.
 


En station till

Min totala förvirring fortsätter.

Förra veckan trillade jag i trappen för att jag glömde lyfta på foten. jag lutade bara överkroppen framåt och pladask!
Igår hade jag glömt nycklarna och skulle möta O vid Musikhögskolan för att få hans. Precis när jag rullar in mot Stadion (stationen där Musikhögskolan ligger) ringer han och jag meddelar:
- Ah, jag är faktiskt precis vid Stadion.
- Va bra, säger han, jag åker ner för rulltrappan nu.
- Toppen, säger jag.
- Vart är du nu, frågar han.
- Ehm...jag är kvar på tåget... jag glömde visst att gå av...

Jag GLÖMDE gå av tunnelbanan. Jag fick sitta kvar en station extra. Jag är dum i huvudet. Eller bara trött som aldrig förr.

O skrattade så han höll på att dö efteråt. Själv börjar jag undra om det är massa saker jag glömt de senaste veckorna, men inte kommit ihåg att minnas dem igen...

Medeltida smärta

Ibland tänker jag (japp, det är dagens sanning) på hur mjäkiga vi moderna människor nog är. Om man jämför liksom. När jag går i Gamla stan kommer jag alltid att tänka på att under medeltiden slängde man ut skräp från hushållet direkt på gatan, även urin och avföring. Så därför gick människor mitt på gatan, annars kunde man få en bajskorv i huvudet. Då ska jag inte klaga på att det luktar sunkigt i tunnelbanan liksom.

Och när jag promenerar runt och det blåser lite mycket kring öronen, tänker jag på att flickor förr i tiden hade kjol och hosor och någon tunn gammal kappa på sig året om, så att jag inte gått och köpt nya vantar är fan mitt eget fel.

Igår kväll när jag tvättade av mig sminket, fick jag något i ögat. Det händer ju ganska ofta, så jag sköljde som vanligt, men saken satt kvar. Jag kunde inte blunda, inte titta och allt gjorde så satans ont. O försökte hitta grejen, men såg ingenting och mitt öga blev rödare och rödare. Jag kunde absolut inte somna och vi ringde vårdguiden som sa att det kunde vara en rispa på hornhinnan och att vi skulle smeta en salva i ögat, den fanns att köpa på apoteket. Klockan var då kvart i tolv. O är en kung, så han åkte in och köpte medan jag försökte att inte gny som en larvig liten hund. Tyvärr hjälpte det inte. Jag har inte sovit en blund hela natten, eller jo, kanske en kvart eller så, då drömde jag att någon stuckit in en pinne i mitt bakhuvud som de pillade på baksidan av min ögonglob med.

Vårdguiden sa att om det inte var bättre på morgonen, då skulle jag åka in till ögonakuten. Det gjorde jag, väntade två timmar, satte mig i ögonläkarens stol och han vände ut och in på ögonlocket och petade bort en halv centimeter lång genomskinlig tråd. Och vips, allt var bra.
- Tack så hemskt hemskt mycket, sa jag, tänk att det var så lätt.
- Ja, men det är ju bara lätt om man hittar den, sa han.

På medeltiden levde man nog med den smärtan några dagar tills det försvann, jag tycker synd om mig för att jag miste en natts sömn. Fan va coola de va på medeltiden hörni! 


Kan själv!

Igår iklädde jag mig en knallröd overall, handskar och käck min och bytte däck på min bil. Det kändes jäkligt bra, att om jag någon gång måste byta däck på riksväg 35098 i Tjotaheiti, då kan jag det.

Jag är inte hjälplös människa, jag kan kolla olja, byta däck och överleva på granskott och harsyra i några dagar. Jag är en Kajsa Kavat!


Sämpa sämpa krabbar

Vad har nerladdning fört med sig som är gott?
Att både SVT och SR lägger ut sina program på webben så att man kan titta och lyssna igen.

Vilka har tvingast att följa efter?
kanal fem och Tv4.

Är det bra?
Kan man säga mer än ja?

Om någon halvtimme eller så är det middag i (t)Älta, fisk. Det är väldigt praktiskt, för trots att jag älskar fisk, är det så jäkla dyrt att köpa, så det blir verkligen inte något med de där tre gångerna i veckan. Det är ju sjukt, hur många följer det egentligen?

ja, då ska jag också byta däck på lilla fjun (inte mig själv alltså O!), den knallblåa Seaten, med behövlig hjälp från fader vår.

Nu Lovisa: Öka takten sista kvarten, gå ta-blå!

Svanen i Gävle

Den här veckan bli mycket jobb eftersom jag drar te London town på torsdag kväll. Jag är redan trött. Klockan är inte ens två.

Nä, men det ska nog gå bra.

Den bästa nyheten idag står Gefle dagblad för, nämligen en ny byggnad som ska överblicka staden. Jag tycker att det ser ut som en avancerad sexleksak, vad tycker ni?

Lyxhelg

Lördagen var:
frukost med Lost
kyla
Pirat Bay-demonstration
Snö
thaimat som åts i thaikiosken
fest i Älvsjö
pop-quiz

Söndagen var:
frukost med Scrubs
tvättstuga
promenad till Hammarby Sjöstad och morotskaka och caupccino i träringen på vattnet
dammsugning, svabbning och tokstädning
lillebror
tacos
och filmen the visitors som var KLART SEVÄRD!

Jag har alltså jämkat mellan mina önskningar och universums vilja. Jag har tagit det lugnt OCH fått saker gjorda. Hur skönt är det inte att vara ledig två dagar i rad? Det är fanimej lyx.

Boxararmar

Tänk er att Lovisa bestämde sig för att träna box på lunchen.

Tänk er att hon inte tränat box på över ett år och att de senaste veckornas träning bestått av kondition, styrketräning, yoga och långa, snabba promenader.

Tänk er att Lovisa är den enda i salen som inte varit med på passet förut. Ser ni det framför er?

Tänk sen att Lovisa paras ihop med en kvinna som är en jätte. Minst 20 cm längre och 20 kile tyngre. En amazon. När Lovisa tar i sitt hårdaste för att håla emot när jättekvinnan ska göra bröstpress, flyger hon iväg. När Lovisa ligger rumpa mot rumpa med jättekvinnan och ska pressa ut sina ben medan hon håller emot, åker hela Lovisa upp i luften.

Ni ser hur det ser ut, va?

Tror ni då, att konsekvensen av detta pass är att Lovisa inte kan dubbelklicka med musen för att hennes fingrar är imobila? Tror ni att om hon håller ut armen, skakar den så mycket att en okänd kvinna som gick förbi frågade om hon skulle svimma? Tror ni att Lovisa kommer kunna lyfta armarna i morgon?

Lovisa tror inte att hon komer det, men kan inte räcka upp handen för att rösta ja...

Vi ska överkomma detta

Detta måste ni läsa.

Vettiga människor. Var var de någonstans för en månad sen? Äntligen äntligen äntligen några som uttrycker hur det är, människor med makten att göra något åt saken, människor som de bakåtsträvande kan lyssna på.

Roger Wallis, professor i medieteknik på KTH, säger att domen kommer skapa martyrer. Har han rätt? Svaret är så mycket ja som på frågan om högklackade skor är snygga men obekväma.

Nu tycker jag att vi alla fattar varandra i händerna och sjunger "we shall overcome..."

Piratdomen – ett skämt

Gick in på DN.se och för att se Pirate bay-domen. Ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd.

Skandal.

Men vad som är tydligt är att demokratin inte kommer dö. På tio sekunder hade över 40 personer kommenterat nyheten.

Jag vet vad jag ska demonstrera emot första maj. Detta är vår generations absolut största och viktigaste fråga. Rice up! Jag vet att vi 80-talister inte är slappa glidare som inte har några åsikter, jag vet att massvis brinner för frågan.

We will not back down...

Obey the universe

Jag delade ju min tänkte att-göra-lista med er här på min lille lille skruttblogg häromdan. Det blev till slut tio punkter, och då skrev jag inte de som var lite FÖR nördiga.

I dagens Metro fick jag svar på mina planer från universum.
Stenbocken: Din praktiska sida kommer nu väl till användning, men tro dig inte om att hinna med allt du planerat.
Tigern: Ta en paus i vardagen.

Universum tycker inte att jag ska ta på mig för mycket. Universum tycker inte att jag ska försöka göra allt jag vill. Universum säger att jag ska slappa.

Brukar universum ha rätt, är då min fråga.

Beskrivningen av en stenbock är karriärsinriktad, viktigt för den att klättra uppåt, envis, håller sina känslor i styr och kan uppfattas som känslokall. Nu kanske några av er tycker att det stämmer, men stackars O som bor med mig vet i alla fall att jag INTE kan hålla mina känslor i styr.

Beskrivningen av en tiger är att den är livlig, engagerad, modig och redo att slåss för sin sak.

Äsch, varför kämpa emot, alla pilar pekar ju åt samma håll. Det är bara att följa stigen, go down the road, ända in i kaklet.
I helgen kommer inget bli gjort, universum sa det. Och då är det fan bara att lyda!

Jag tävlar inte på min fritid

Enligt vissa kommentarer jag fått efter min förfrågan vilka som är intresserade av brännbollsspel i sommar, har det framgått att vissa av er tror att jag är tävlingsinriktad.

Jag kan ju säga såhär: Jag tävlar bara med mig själv när det gäller saker man gör på fritiden, dvs brädspel, lekar på fester OCH brännboll på Nytorps gärde.

Jag tävlar mot andra när jag: spelar tennismatch för en klubb, spelar handbollsmatch för en klubb och simmar i snabbsimbanan på valfri simhall. Men i simhallen vet de inte att jag tävlar mot dem.

Så C, vilket lag du än hamnar på, så älskar jag brännboll för att ALLA är bra på nån av grejerna som ingår i spelet, springa, fånga, kasta, slå, se vart man ska rikta bollen där minst antal utespelare står och vara brännare. OCH man behöver inte vara duktig för att ha kul. Så enkelt är det.

Ni med era förutfattade meningar..:)

Interntablå

På hörnet bär en man runt på ett två meter högt vitt plåtskåp. På skåpet ligger en halva av ett gigantiskt påskägg.

Internskämt från tablåavdelningen:
– Ska man kanske ta och fira släppet med att göra lite puffar.
– Jag det finns inget bättre sätt att fira.
–  Om man inte tycker att det finns bättre sätt att fira, då är man fan lite tablåskadad.
– Hur menar du då?

Så kan det se ut här på Tegeluddsvägen en torsdag efter klockan 14.
Så kan det se ut.

Morgon efter 2x15 timmars arbete

Okej, jag blir alltså förföljd av anonyma kommentarer. Jag tar det som ett tecken på att jag är bäst.

Så, nu var det överstökat. Right?

I morgon ska jag till frisören. Det är noga inplanerat eftersom jag ska på fest på lördag. Det är till en arbetskompis (wow, jag har arbetskompisar!) som jag aldrig träffat utanför Radiosprotens redaktion. Jag tror att hon har massa tuffa media- och musikerkompisar. Därför är det dödsviktigt att jag ser bra ut i håret. Jag vet att syster i London är med mig i det här resonemanget, hon förstår precis.

Just nu ser jag ut som MacGyver, och jag svär, på tunnelbanan igår var det någon som bad mig bygga en katedral med min kniv... så lik är jag honom.

Haha, ingen av er var på O:s Smaskspelning, så ni har ingen aning om vad jag skriver om. Ma-ma-ma-ma-MacGyver, totally lost!

Oh, Lost...

Mycket att göra till helgen

Snart börjar det faktiskt bli dags att tapetsera om i min hall. Jag har snackat om det länge, men pengabrist och ryggskott har kommit i vägen ibland, och lillebrorbrist och pengaskott ibland...

Men snart ska det bli av. Så fort vi bestämt oss för vad vi ska ha. Tror nog det blir en tapet med namnet Goa. Kan bli bra, kan bli bra... och blommigt. Men blommigt är i min bok alltid bra.

I helgen är jag ledig, vilket ju är helt fantastiskt. Som vanligt har jag försökt trycka in så mycket som möjligt i min to-do list. Än så länge finns det:
1. Dammsuga och svabba
2. Handla mycket mat
3. Sortera källarförrådet
4. Gå på fest i Älvsjö
5. Raka benen (ja, jag behöver planera in det för jag har epilator och det tar tid och gör ONT)
6. Byta till sommardäck på bilen, samt tvätta den
7. Börja sy örngott till prydnadskuddar av det nya tyget jag köpt på Ikea
8. Tvätta en ljus 40-tvätt och en mörk 60-tvätt
9. Fortsätta med min inrednings-scrapbook
och sist, men inte minst
10. Ordna alla böcker i bokhyllan i FÄRGORDNING

Jag längtar verkligen efter att pröva det, se hur det ser ut, hur det förändrar atmosfären i rummet. Jag riktigt suktar efter att få dra ut alla mina böcker i ett kaos på vardagsrumsgolvet (som jag för övrigt vill byta ut, damn you plastgolv!) och nysa av dammet och sedan torka av alla hyllor och börja organisera.

Lever jag inte ett spännande liv så säg?


London one last time

Nästa vecka åker jag alltså till London för att vinka farväl till min näst äldsta syster. Orkar inte tänka på det ledsamma, men jag funderar på vad jag ska ta mig för på fredagen, för jag är då mol alena i staden.

Antagligen kommer jag spana in några second hand affärer som jag sett på nätet. Kanske kommer jag också gå förbi några inredningsställen som jag hört talas om. Och så kommer jag ta med mig en jättebra bok. fast jag ska nog köpa en engelsk inredningstidning också och läsa när jag sitter och äter alldeles ensam.

De senaste sju åren har jag varit i London minst en gång om året. Men jag bara åkt själv en gång. Från att jag var 16 har jag dragit med mig de som velat på besök i den smutstigaste staden i Europa. Jag gillar den. 

När jag och min blinda mormor åkte var det lite stressigt med alla människor som går rakt in i en, för min mormor trillar så lätt, men det gick bra för jag är stark. Hon snackar bra engelska också, så vi skällde i kör. Det var skoj.

Jag och L åkte när vi var 16 och det var såklart kul att gå på klubbar när vi var så små, L hånglade med en ryss utanför fish 'n chips-stället har jag för mig...
 
Ja, det finns helt enkelt en drös med saker att göra i London, men iochmed att syrran flyttar, är det ju inte så troligt att jag kommer åka dit inom en snar framtid igen. Så nu ska jag liksom hinna med allt man kan göra i London en sista gång. Det kan bli stressigt...


I'm a teacher yes I am

Absurd händelse:
Jag skulle lära ut mitt jobb till en tjej som är programledare som ska börja jobba här på försök.

Det lät ungefär såhär:
- ehm... då går man liksom in här och typ... ehm, man kan hämta texten först och sen så lägger man den liksom där och klickar ok.
- Jaha, hur fungerar det sen? frågar hon oskyldigt.
- Jo alltså... det här programmet pratar liksom med det här programmet som sen visas på presstjänsten liksom. Och då klickar man där för att liksom få dem att prata med varandra... visst känner du dig snurrig?
- Ja, svarar hon kort.

Lustigt...

Anonyma spelare - spökspelare

Hm, ibland är logiken emot en. Jag frågade i förrförra inlägget om någon visste med sig att de är på brännboll i sommar. Och "anonym" svarade alltid alltid alltid. Jag fullkomligt avgudar alla som lämnar kommentarer, för det gör mitt liv tusen gånger roligare, men samtidigt är det ju svårt att veta vem man ska ringa när det är dags...

Eller så kanske det är som en slags gåta? En luris-kluris-fillisnuris? Jag ska gissa vem som vill vara med... Det kan ju vara en hint om att personen gärna är med och spelar, men absolut inte på mitt lag. Det kan jag ju tycka är underligt, då jag är en jäkel (JÄKEL!) på att båda fånga, kasta, slå och springa. (Nämnde jag att jag är ödmjuk också?) Men så kan det ju vara. Klart alla inte kan vara med i mitt lag liksom, även fast de nog helst vill det...

Arg arg arg

"Saab är viktigt för Sverige".
Är Saab viktigt för Sverige?
Vilka är Saab?
Vilka är Sverige?

Ett uttryck jag hatar, verkligen hatar så att jag ryser varje gång jag hör det, är "hela svenska folekt".
- Det känns så pinsamt att jag har skämt ut mig inför hela svenska folket.
- Jag ville visa att jag var oskyldig, därför berättade jag sanningen för hela svenska folket.
- Har du något du vill säga nu, till hela svenska folket?
- Det är viktigt att vi får hela svenska folket med oss i EU-debatten.

Vilka i helvete är HELA SVENSKA FOLKET???
Så vitt jag vet är skillnaderna enorma, gigantiska, ofantliga mellan oss. Att jag är folk i Sverige betyder ingenting, INGENTING, när Carola berstämmer sig för att tala ut/Idolvinnaren har korats/Agatha 145 år har vunnit 25 kronor på Triss.

Känner någon sig träffad när detta uttryck slängs fram i tidningar, tv och politikertal? Inte jag i alla fall. 
Dessutom ger det sken av en jäkla överlägsenhet från den som använder det. Som om "hela svenska folket" skulle vara intresserade av vad skit som helst. Som att någon trillar på en gigantiskt gummiboll i Kanal 5:s Wipeout. Det är för fan inte hela svenska folket som kollar på det.

Grr... På sånt här argt humör blir jag när någon har bestämt att dra ner svarta gardiner för alla fönster så fort solen är framme. Vem har kunnat besluta något så urbota idiotiskt?
Men kanske har denne persons dumma idéer gehör hos hela svenska folket, vem vet?


Sommarplaner hej hå

Solen höll sig framme alldeles lagom länge tycker jag. Hela lediga helgen. Bra jobbat min gud!

Veckan som kommer består av jobb, jobb och så tänkte jag faktiskt ta och jobba lite. Bara för skojs skull liksom. Så kan det vara.

Sommaren börjar så sakta närma sig och planer börjar smidas. Eftersom jag ska jobba hela sommaren, innehåller mina planer många vindrickande kvällar på T:s uteplats "mellan syrén och jasmin", bad i närliggande sjöar och brännboll på Nytorps gärde.

Jag börjar spåna på vilka som kan tänka sig att vara med på vad som enligt mig är den BÄSTA leksporten NÅGONSIN. Och jag kommer fram till att vi ändå blir ett par stycken. Nu är ni, era stackare, ännu omedvetna om att ni ingår i mina sommarplaner. Men det ska ni snart bli varse...

Kanske kommer jag skicka ledtrådar i form av ljusgrönt ludd till er, kanske ett "använd-gärna-tjejracket"-sms eller helt enkelt ta er på en lyra. 
Det bästa med brännboll är att det är en lek, så vem som vinner är totalt ointressant. Det är bara roligt. Så, innan jag sammankallar trupperna, är det någon som vet med sig att den vill vara med redan nu? 

Jag vet vem som skapat jorden

När det är flera dagars ledighet i rad, då sätter jag mig inte vid datorn. Jag gör det bara inte, Je refuse!

I fredags satt jag i solen i Enskede och serverades Roslager. Det tycker jag var ett skojigt namn på ett öl. Sen fick jag marängschwiss (marängsvisch, svish svish) som vi alla mådde illa av för vi åt för mycket. 

Under kvällen delgav älvan (systerdotter) oss alla några väl valda sanningar. Till exempel att man i början av varje bok bör ha en sida där det står allt som kan gå fel med boken. Eller att hon och hennes kompis Ellen löst alla problem i hela världen. 
- Förutom ett problem såklart, det är det svåraste problemet jag vet.
- Vad är det för problem? frågade vi storögt.
- Jo, det är ju en trollkarl som har trollat bort alla problem i hela världen, så de går inte att lösa längre. Jag vet inte hur vi ska göra med det faktiskt...
- Nä, inte vi heller...

Sist, men inte minst kom något vi alla väntat på i dessa gudstider, svaret på vem som skapat hela jorden.
- Jag vet nämligen det, berättade A, jag har klurat ut det exakt!
Åh, va bra, berätta berätta, skanderade vi.
- Jo det är *pause for effect*........... Johanna 5 år.

Så nu vet ni det, inte gud, inte Allah, inte big bang.
Johanna 5 år är alltets skapare. 
Och helgad vore hon, i femåringarnas namn. 

Säg ingenting

Vid Gärdets tunnelbana bygger de nya hus. Bygget är står där jag vill gå när jag är på väg till jobbet. Det irriterar mig lite varje morgon, att jag måste gå runt istället för att snedda. Omvägar är inget hit.

Där står i alla fall varje morgon ett tiotal män och bankar, hamrar, borrar, drar, kastar, rycker, sågar och har sig. Det verkar gå ganska fort, de verkar göra ett bra jobb, lägenheterna blir nog fina trots att de ligger precis vid en tungt traffikerad väg.

I morse när jag gick förbi skvalade musik från en radio. Det regnade och jag hade huvudet djupt nerkört i min gigantiska, lila, stickade halsduk och tankarna på det "fina vädret" som skulle komma till påsk.
Jag slår vad om att ni inte kan gissa vilken låt de spelade på repeat!

Jag ger en ledtråd:

... it´s the truth in your eyes, saying you'll never leave me...

Japp, alldeles rätt, Ronan Keatings "you say it best when you say nothing at all".

Och där stod de, de som generalisterna kallar karlakarlar, och vaggade i takt till den saggigaste sången som kommit från den gröna ön.

Jag blev förvånad, och lite glad.

Begrunda detta om ni kan

Östberg tillbaka i Sverige.
Hon har suttit fängslad 28 år i USA.
Frågan om hon blivit dömd till livstid i Sverige för samma sak besvarar nästan sig själv, nej, det hade hon antagligen inte.

Hennes pojkvän mördade två människor, en av dem var polis. Varje gång Östberg överklagat sin dom i önskan att få ett tidsbestämt straff har polisföreningar demonstrerat och fått politikerna att förstå att det inte går för sig.

Medhjälp, för att pojkvännen sköt.

Inte var jag där och inte är jag tillräckligt insatt. Men nog kan man undra hur många som sitter inne för något de faktiskt har gjort och hur många som gör det för att de stått brevid.

Ikväll är det något betydligt lättsammare som gäller, nämligen den femte finalen mellan Färjestad och HV 71. Och det kommer skrivas betydligt fler tecken om den tillställningen än om Östbergs flytt.
Också värt att begrunda.

Bartenderhyfs

Det gör så mycket.
Det kan ändra en hel dag, göra den ljusare och roligare.
Att ge det till någon kan få den att känna sig avslappnad, välkommen och tacksam.

Det gör inte ont att ge, det känns snarare ganska naturligt. Efter ett tag i alla fall. Om man har fått dålig träning kan man känna sig larvig, men det går snabbt över.

Igår var jag och O och åt lyxmiddag, det var riktigt underbart. Jag skulle fråga bartendern om vart toaletten låg och han höjde ett ögonbryn och pekade. OM jag inte varit på strålande humör, kunde hans nonchalans påverkat mig.
OM jag inte var immun mot otrevlighet tack vare en fantastisk kväll, hade hans bristande kunskaper om serviceyrket gjort mig förbannad.

Nu tänkte jag bara i mitt stilla sinne:
HUR jävla svårt kan det vara att le?


Förvirrad informatör

Just nu går "born in the USA" på P4.
Helt otippat i en Sportextra sändning, skulle jag vilja säga.
Inte.

Problemet med att ha särskilda människor som sitter och har ansvar för att svara i telefon och uppdatera webben på kvällar, är att vi inte har någon koll på vad som skett under dagen och därför låter extremt korkade när folk ringer och frågar saker.
- Hur gick det nu för den där hockeykillen i diciplinnämnden.
- Förlåt vad sa du?
- Jo, men han HV 71-spelaren.
- Ehm...jaha, jo han ja *letar febrilt efter en nyhet från TT*
- Hallå, vet du det eller?
- Nä, vet du, vi har inte fått den informationen än *försöker låta myndig*
- Nä ok, de kanske inte fattat beslutet än?
- Så är det nog.
- Ja, ni säger väl något när ni vet?
- Ja självklart, det gör vi, så fort vi har fått den informationen går vi ut med den *suckar av lättnad för att lyssnaren själv kommit med lösningen på problemet*

Så kan det låta, och det gör det.
Ganska så ofta faktiskt. Men som tur är har jag MVG i Teater A,B och C och improvisation är min starka sida.
Att smöra och låta inställsam är mitt mellannamn hjälper förvisso också...


De gömmer mig

Nu är det ju sol ute idag.
Vad gör byggnaden jag sitter och jobbar i?
Jo, byggnaden bestämmer sig för att dra ner svarta persienner för alla fönster, så att man inte störs av solen.
Jag blir så arg så jag puttrar. Inte kan solen störa. Herre min je, jag känner mig som ett instängt djur i bur, en mörk dödsbur...

Allt blir ju så grått och trist så fort man täcker för. Solen gör allt färgglatt och roligt. ROLIGT!
kanske vill folk inte ha kul, kanske vill folk gömma sig i dunklet, kanske tycker de om att gömma sig från de välgörande strålarna.

Inte jag.

Måste flytta, måste flytta till varmt land med mycket sol. Någon föreslog Skåne. Jag förstår inte vad de säger där, hellre Frankrike...

Vill gärna skratta åt det

Min helg bestod av solande i trappan på Brännkyrkagränd, kattallergi i Sickla, lunch och skokap i Hammarby sjöstad och promenix längs med Årstaviken.

Måndagmorgon började med en eventuell vattenläcka i fastigeheten. Och det verkar vara i lägenheten längst upp, vilket ju förvärrar hela situationen.
Det där med vattenläckor är himla knepigt, det är så mycket som spelar in i vem som ska stå för kostnaderna. Om det är rören i väggen som läcker är det den boende, om det är elementen är det den boende om det är vattenskador, men är det läckage så är det föreningen osv osv. Det sitter jag och stressar upp mig för när solen lyser utanför.

Jag sitter samtidigt och undrar över vad sossarna tror att de ska vinna på att Lundby-Wedin försvinner från LO, och vad de kan förlora. Ju mer splittrade de verkar, desto mer mark tar moderaterna över. Och redan nu är (m) det största partiet i Sverige. Det känns absurt, med en skolminister som aldrig jobbat som pedagog och vars straffhets gör att unga blir mer deprimerade och en passiv statsminister som inte tar finanskrisen vid hornen utan snällt sitter och väntar på vad andra beslutar.

Men men, det är början av april, kanske är allt ett enda stort skämt?


Ska vi ta en svängom?

På Radiosporten intet nytt.

Eller jo, Färjestad leder mot HV 71 i den andra av sju finaler efter två perioder. Det är fasligt lite mål för att hålla mig upptagen. Men som Burman sa: - Vi har ju i alla fall jobb.

Annars så är ämnet i kvällens Karlavagnen "Oroar du dig för finanskrisen".
Ledande fråga, eller invit till roliga, sarkastiska svar?
– Oroar mig, nä inte så mycket faktiskt, jag har några miljoner på banken och head hunters runt knuten, det går ingen nöd på mig.
– Finanskris? skojar du? det är ju för fanken slutspel i hockeyn, inte fan kan man syssla med pengar då!
– jag tycker det är lite roligt med ekonomiska kriser, det blir så mycket tjockare ekonomi-bilagor i tidningarna då, och ett mer enhetligt nyhetsutbud också. Härliga dagar grabbar!

Det är så man kan skratta och gråta. Eller varför inte dansa?

Vi 80-talister

Det finns en intervju med Gustav Fridolin på dn.se, där han pratar om sin nya bok. Av vad jag förstår så handlar den bland annat om hur nedskärningar i den offentliga sektorn har påverkat oss 80-talister på ett helt annorlunda sätt än vad som tidigare angetts.

Att vi som generation ska vara ytliga, lättsinniga och problemfritt hoppa mellan projektanställningar, stämmer inte, enligt Fridolin. Snarare ökar självmordförsöken bland 80-talister mest av alla, fler är utbildade utan att få jobb och så vidare.

Om någon hade brytt sig om att kolla hur det stod till med vår generation, innan de bestämde sig för att vi var lata och inte tar saker på allvar, hade nog vem som helst kunnat berätta just detta. Som tur är kunde Fridde säga det så att kanske någon lyssnar.

Annars tycker jag generellt illa om att man klumpar ihop så många hundratusentals människor i ett enda fack. det är ju enrom skillnad på var en 80:a och en 89:a befinner sig och vilket samhällsklimat de mött i sina liv. På samma sätt som jag inte uppskattar generaliseringar som "alla tjejer älskar ju skor" eller "alla killar är bara intresserade av en sak". Idiotiskt att uttala sig på det sättet.

Men om man säger: om man analyserar statistiken som rör 80-talisterna, då kan man dra dessa generella slutsater, då är det lugnt. Och det har Fridde gjort.
För flera herrans år sedan var han och pratade i vår gymnasieskola, St Eriks gymnasium, tillsammans med representanter från alla andra riksdagspartier. På en halvtimme lyckades han få samtliga i salen att hurra varje gång han avslutat en mening, han var den enda som tittade oss i ögonen och verkade bry sig, alla blev miljöpartister för en tid.

Det gick nog över, men hans förmåga att inspirera finns kvar.


Vänskap

Det här med vänner är inte en helt lätt fråga.

Jag inbillar mig gärna att det var lättare när man var liten, allt man behövde göra var att springa över, ringa på ringklockan och fråga om x fick komma ut och leka.

Men när jag tänker efter, så var ju alla ganska konstiga som barn. Ena dagen var man bästa kompis med en person, nästa dag sa den något dumt, så då lekte man med någon annan. Och de starkaste minnena är på något sätt bara frågan om vad man egentligen gjorde hela dagarna när man lekte?

Man drillas i hur relation pojkvän-flickvän ska fungera, se ut och åstadkommas. Man får inte någon guide till hur man bäst löser en konflikt mellan vänner. Inte heller vad som är rätt att göra, säga till sin vän att något den sa sårade, eller låta det glida förbi så att den fortsatta relationen inte tar skada.

Det jag lärt mig de senaste åren är i alla fall hur viktigt det är att vårda vänskapen. På alla sätt som går, visa att man finns där, lyssna, hitta på roliga grejer, bara ringa en gång i veckan och säga tjohej.
Nu är det bara nio timmar kvar på min arbetsdag för övrigt.

Tjohej...

Dem kan man inte kalla kalla

Solen lyser i den lilla storstaden. Alla drar på sig vårjackor och lämnar mössan hemma. Folk åker till Gamla Stan för att vänta på t-banan istället för att stanna kvar i Slussens kalla drag.

100 spänn på att vi alla kommer vara förkylda till helgen!

Vet någon vad den andra pratar om?

Jag var ute några sekunder i solen. Den var varm!
Lika varm som känslan man får när man läser alla upprop om Ipred över hela nätet. Känns skönt att det finns några vettiga människor kvar.

Eller jag vet inte, kanske är det vettigt att i en demokrati låta människor som inte ens fattar vad de sysslar med, stifta lagar till höger och vänster.
Pax för att stifta en lag om skogsvård, för det är ändå nåt jag har åsikter om.
Pax för att stifta en lag om dagis, för det är ändå nåt jag har åsikter om.
Pax för att stifta en lag om språkvården på statliga departement, för det är ändå nåt jag har åsikter om.

Kontentan är denna:
Spotify är inte ett fullgott substitut, men en mycket bra start.
Det finns ingen sajt där man kan "hyra" eller "köpa" filmer direkt i datan på något smidigt sätt, om det fanns är det flesta villiga att betala.
Det är bara de som är för Ipred-lagen som säger att "nedladdarna" gömmer sig bakom rebelliska/ideologiska argument. Nedladdarna själva säger: vi är en teknikanvändande generation, utbudet finns inte tillgängligt, vi skapar det själva, om företagen hänger med i utvecklingen (vilken de försöker bromsa), är vi villiga att betala VAD DET KOSTAR, inte att bekosta lyxvillor i Beverly Hills för att man fått 50 cent att skriva på ett kontrakt.
Kulturnedladdarna vill att pengarna faktiskt går till artisterna, och därför har antalet konserter och sålda konsertbiljetter ökat i hela Europa de senaste åren samt att fler mindre artister kommer ut med sin musik till en större publik.

Det är kontentan. Det är ingen nedladdare som tycker att artisterna inte ska få betalt. Det är inte en enda skivbolagsdirektör som är ledsen å artisternas vägnar. Eller gråter Celine Dions skivbolagsgubbar nu, när hon inte får några pengar, är det därför hon är en av Kanadas rikaste människor och får flera miljoner per show i Las Vegas?

Det är också sol ute och krokusarna och tussilagona och påskliljorna har slagit ut.
Hipp hipp hurra för våren och alla vettiga människor!

Livsfarlig shopping

När inkomsten helt plötsligt överstiger 7000 kronor i månaden blir man först chockad.
Sen glad.
Och rädd.
Efter det blir man stressad.

Till slut inser man att pengar gör väldigt lite nytta när de bara ligger och skräpar, då handlar man försiktigt lite kläder. Det är alltid farligt, för risken finns att man unnar sig så mycket att pengarna helt enkelt inte var så många som man ville.

Jag är alltid väldigt snål mot mig själv. Jag har inte handlat kläder sen i november. Fick ju lite plagg i julklapp, men annars har jag inte ens varit inne i en provhytt.

Men nu har jag köpt tre byxor, en kjol och en klänning. Allt var väldigt billigt, dyraste plagget 249 kronor. Och vips så känns våren lite  roligare och ljusare.
Men det är livsfarligt, för glädjen man får av att sätta på sig nya fina kläder, den är äkta. Den är stark. Den lockar till återupplevelse.
Kanske tillochmed till helgen?


Jätteonödigt, men ändå måste det ut

Usch, jag tycker synd om M som har influensan. Det är fasiken inte att leka med.

Jag hade också den, i januari/februari. Jag var sjuk i två veckor, med 39-gradigfeber i sex dagar. Och varje gång jag trodde att nu jäklar kan jag ta en promenad, för nu är jag frisk, då slog sjukdomen ner mig igen. Jag undrar om folk är lika sjuka i alla länder?

I Sverige känns det som att alla är sjuka till och från under perioden oktober-mars. Självklart lär det ha att göra med ljusbrist och kyla, som gör våra kroppar extra tillgängliga för virus och baciller.

Kanske skulle man kunna skapa något slags basilluskparadis här i Norden? Kom hit, lilla sjukdom, här kan du festa på massa blekingar i flera månader, perfekt klimat för just DIG.

Jag kan se det framför mig (i mitt huvud ser de ut som små, gröna, slajmiga loppor ungefär, fast med huggtänder och rödsprängda ögon), hur bacillerna hoppar på ett litet bacillplan med resväskan packad och stråhatten på sned. De åker från varmare breddgrader och landar i Stockholm.
- Nä men fy fanken grabbar, här vare grått och trist! utropar de i extas.
- Tjoho, här skulle jag kunna leva hela mitt liv, aldrig en tråkig stund!
- Undrar varför våra förfäder har bosatt sig nere i södra Portugal, där är det svårt att sprida sig, att de inte bara stannade här?!
- Ja, jag vet, men man kan ju inte gärna bara flytta hit på heltid, man har ju ändå sitt liv där nere.
- Sant, sant.

Larvigt va?

Smaka på Smasksnask

Igår var det Smask på Oscars. Skäms på alla som inte kom, skäms!

Självklart var O den finaste och bästa kompkillen och RÄTT LÅT VANN!

För er som inte vet, så är Smask alla svenska musikskolors schlager kontest (felstavat...). Varje låte måste innehålla en tonartsförändring och när publiken märker av det så måste det tjoas, applåderas och stampas. Gårdagens startfält var nog aningens svagare än tidigare år, men det var skoj ändå.

För den hemliga gästen var Alcazar, och jag skojar inte, de var roliga att se live. Det var en konstig känsla att busvissla till discodisco, men det gjorde jag. Högt.

Efter alla bidrag var klara skulle man gå ut och rösta genom att lägga sin lilla lapp i en låda. Lådorna hölls av deltagarna själva, det var ganska ångestladdat att knata förbi artisterna för att så synlig välja sin favorit. De som vann, det bisexuella pojkbandet 4Play, var så överlägsna att det var kö till deras låda...

Det är när man går på såna här shower som man märker att utstrålning nästan är det viktigaste. KMH:s elever är ju inte direkt dåliga på att sjunga, men det hjälps inte om man inte når fram och utanför scenkanten. Jaja, det var sköj.

idag skiner solen och jag har blåa bomullsbyxor och röda skor, kan livet se ljusare ut?

RSS 2.0