Jag drar!

Idag har det inte blivit något bloggskrivande.

Och det kommer det antagligen inte blir två veckor framöver heller.

För nu åker jag snabbt som vinden till Australien!

Jag kommer nog inte se några koalor, men jag tänker gå på strandpromenader och dricka lokalt vin.
Jag kommer inte simma vid stora barriärrevet, men jag kommer få blicka ut över Sydney Harbour.
Och jag kommer inte skumpa i en fyrhjuling genom öknen, men jag ska åka tåg till Blue Mountains och gå på BBQ.

Strejken är avblåst, i morgon vid lunchtid är Sverige Lovisafritt i två veckor. Lyckos Sverige!


Dikt till Jan

Jag tänkte på hur puckad Jan Björklunds inställning till religionskunskapen i skolan var och hittade på en liten dikt i Björke-nissens ära:

"janne e dum i kolan, man tror nästan att han inte gick i skolan
eller så var det alldeles för LITE flum, som gjorde vår kära janne dum"

Ta-daaaa!

Skjuts av far

Om en kvart kommer min far och hämtar mig från jobbet. Av någon anledning får det mig att tänka på de tusentals kvällar han plockade upp mig efter träningarna när jag var yngre. (Mor hämtade också, men idag är det ju far som ska hämta så därför tänker jag på det).

Tennisträning och handbollsträning och allt vad det var. Och alla dessa matcher vi åkte på. Åkersberga klockan åtta en söndagmorgon hörni? Vad sägs om det? Otroligt.

Sen hör det faktiskt till saken att vi oftast förlorade mot Åkersberga. De hade ett lag med minst fem riktiga bitches, varje generation. De hade avrakade och ditmålade ögonbryn och tokblonderat hår så hårt sprejat att man fick ont i ögonen när de stegfintade förbi en. Inte några toppenmatcher direkt. Men far var med och skjutsade dessutom ofta ett par andra tjejer också, för deras föräldrar ville INTE gå upp klockan halv sju varje söndagmorgon.

Och så var det ju bättre för miljön också. Att samåka.

När vi var på handbollsläger i Enköping ett år frågade en av kantspelarna mig om jag kunde tänka mig hur min pappa skulle se ut i kostym.

- Eh, ja, han har kostym varje dag, svarade jag.

Hon blev helt paff. Hon hade aldrig sett sin pappa i kostym. Informationen ändrade nog hennes bild av min skjutsande och taktiksnackande far. Det är några sådana saker som sitter fast från handbollstiden. Som när jag gjorde ett riktigt fulmål på en gyttjeåker på Eken cup (jag gjorde inte så många mål per match, jag passade till andra som gjorde mål), när vårat killag spelade mot ett gäng tyska basketspelare i Partille cup (de sköt med tvåhandsfattning och hoppade jämnfota...).

Jag tror att jag kommer bli en superb sportförälder. Jag har det liksom i blodet att sitta och kolla in spelserier i en liten bollhall någonstans i tjotahejti. Det är alltså det jag funderar på en torsdagskväll som denna, när det kanske ska strejkas på Arlanda på lördag och jag kan missa min semester...

Dumma dumma strejkare...


Godisfrestelse

I morse när jag kom in på kontorert stod det en stor skål med Riesen och Marianne-kolor i receptionen.

Gubbgodis som Lovisa älskar.

Det är inte okej. Jag sitter och håller så hårt i mig själv för att INTE gå dit och äta upp allt, men än så länge har två av varje slunkit ner i mig.

Typiskt!


Snacka på å gå

Jag och O var ju på Ikea-bröllop i somras. Det var väldigt speciellt, och nu kan ni se tre bilder från hur det såg ut på den här sidan. (Nu med rätt länk!)

Den tredje (gratis)appen jag laddade ner till min mobil var en cardio trainer. Där har jag för hand matat in de träningspass jag genomfört senaste två veckorna.

Idag hade jag med mig mina joggingskor till jobbet så att jag kunde ta en riktigt promenad på lunchen. Och då passade jag på att prova gps-trackern i cardio appen. Och det fungerade finfint.

Jag gick en halvtimme och kom 4,2 km. Dessutom hittade jag en ICA-butik som sålde torkade ananasringar också.

Enda nackdelen var denna:

Folk trodde jag var koko i bollen.

Varför?

Jo, programmet pratar med en. En mansröst berättar lite då och då vilken snitthastighet jag håller, hur långt jag kommit och hur många kalorier jag bränner. Så om ni ser en halvgalen tjej med pratande ficka och om ni har lite tur, då kan det vara jag.

Klart slut.

Lite länkar och sånt

Bidde ingen promenad igår.

Bidde grönsakssoppa, surdegsbröd och italienskt rödvin i stället.

Sen skulle Sverige gå och förlora mot Holland på ett väldigt pinsamt sätt, men jag lät det inte förstöra min kväll. I stället visade O en asballl hemsida och höjde våra humör avsevärt.

Jag är väldigt duktig på att lyssna på gammal musik om och om igen, en av mina starkaste sidor faktiskt, och det kan inte bli mycket bättre än när en gammal artist blandar sig med en halvny. Alltså är Ben Folds och Regina Spektor en match made in heaven. Det får bli dagens theme song.

Enjoy!


Osmart eller ej?

Solen är på väg att gå ner och jag funderar på att skippa middagen för att få gå en promenad i ljust naturtillstånd.

Låter det klokt eller oklokt?

Ett litet litet i taget

Så fort september är slut märker jag av mina gener.

Vi är några stycken i min omedelbara närhet som mår pyton när det blir mörkare utomhus. Varje höst känner vi att livet inte är vad det borde vara, i april inser vi att det var mörkret som talade.

Kanske är det just det de snackar om i Sagan om ringen? "Den svarta skuggan" kanske helt enkelt är vinterhalvåret. Inte undra på att de stackars människoliven blir sjuka.

Jaja. Eländ-il, eländ-il som jag skulle vilja säga...

Hur som haver så har jag ju sen jag jobbade 150 procent i somras gått ut varje lunchrast. För att få lite naturligt dagsljus på mig. Och det gör sådan skillnad. En dag förra veckan struntade jag i att gå ut, och jag var så trött framåt tretiden att jag inte visste vad jag hette i mellannamn.

Att jag är såhär "på" nu i höst beror mycket på storasystrarna som är väldigt "då-gör-vi-nåt-åt-saken-då"-aktiga båda två. Det behöver inte vara något stort, bara man prövar sig fram steg för steg.

Så det är vad jag gör.

Tripp tripp trapp.


Förstör han skolan? Förstår han skolan?

Läste i morse i tidningen (DN) att Jan Björklund, denna liberala landsfader (ha-ha...) har kört över Skolverket i religionskunskapsfrågan.

I morse hade folkpartisten Mikael "Prinsen" Torlin uttalat sig och sagt att "Det är lite Nordkorea över det här beslutet".

Beslutet är att kristendomen ska fortsätta att dominera religionsundervisningen i skolan och att de andra värdsreligionerna ska buntas i hop och få mycket mindre utrymme än just kristendomen.

Lill-Janne motiverade detta beslut med att säga att kristendomen har betytt mycket mer för det svenska samhällets uppbyggnad och därför ska vara en större del av utbildningen.

Men ingenstans står det i Skolverkets förslag att lärarna INTE ska lära ut hur mycket kristendomen självklart har påverkat hur Sverige ser ut idag. Självklart ska man lära ut hur den kristna kyrkan byggts upp i vårt land. 

När jag gick i högstadiet och hade religion på schemat hade lärarna långt ifrån samma syn på kristendomen och de övriga världsreligionerna. När det handlade om kristendomen fick alla en varsin bibel som vi skulle sitta och läsa ur en hel lektion. Jag vägrade. Då blev jag utslängd.

När vi bytte till islam fick vi inte läsa koranen, när det var dags för judendomen fick vi inte läsa toran och buddhism och hinduism slog läraren helt enkelt ihop till samma ämne. Hur jävla korrekt är den världsbeskrivningen? 

Jag träffade en tjej som utbildade sig till religionslärare för något år sedan. Hon berättade att deras kurser på lärarhögskolan bestod till 70 procent av kurser om kristendomen, sen buntades samtliga övriga religioner ihop på 30 procent av kurstiden. Hon och hennes medstudenter kände att de fick långt ifrån tillräcklig utbildning i de "övriga" religionerna, så pass lite att de alla kände sig väldigt osäkra på hur de skulle kunna lära ut kunskapen till barn och ungdomar.

Ja du, Jan-Jan Björklund, jag vet inte var någonstans i det liberala grundtänkandet som det står att kristendom är så pass mycket mer värd än övriga religioner. Men det är ju exakt det du säger genom det här beslutet. Vad härligt när en karl utan pedagogisk utbildning eller kunskap får bestämma vilken kunskap som är viktigast att kunna. Det är alltså kunskapen som speglar den vita mannens historia och värld. Tack Jan, tack...

Tralla-la?

Vilken helg.

I fredags såg jag Eat, Pray, Love med S. Helt ok och framförallt väldigt gott med färsk saltlakrits i biomörkret.

I lördags tog jag och mor på oss shoppingskorna, drog till Ikea och till Sickla för att inhandla presenter till oss själva och till någon som bor i Australien.

Sen promenerade jag och O till vindrickarkväll i Gamla Enskede. Jag drack ur mitt vinglas en enda gång under hela kvällen, och då låg det en 10-centare i botten. Mums!

Jag tror inte att någonting blivit särskilt mycket klarare vad det gäller framtid och sådant tjafs, men samtiden börjar bli skarp. På lördag åker jag till ett nytt land. Det pirrar i magen och mina kontrollbehov når nya höjder. Vilket betyder att jag helt ignorerar det faktum att jag ska åka iväg. Va, jag? Nä, det händer inget särskilt, tralla-la...


Vad ska det bli av mig?

Jag undrar en sak:

Alla som är vuxna, på riktigt (alltså någonstans över 30, tänker jag mig), visste de exakt vad de ville göra med sina liv när de var i min ålder?

Var det så att de nöjde sig med ett visst jobb, sen kom barnen och så vips så var karriären inte det viktigaste längre? Måste det jag ska jobba med i hela mitt liv vara något jag brinner för, eller är det något som jag själv har kokat ihop? Kan man vara nöjd o glad (kexchoklad) även om man inte arbetar med att förändra världen?

Det är frågor som dessa som tagit upp min tankeverksamhet de senaste åren. Och jag kommer inte på något svar. I hjärtat och själen känns det som att jag vill göra något jag verkligen brinner för. Men det är inte det lättaste att komma på vad det skulle vara för något. Inte för mig i alla fall.

Var på fest förra veckan där jag inte kände en kotte förutom födelsedagsbarnet och folk frågade mig vad jag helst skulle vilja jobba med.

- Diktator, svarade jag.

Och det är faktiskt inget skämt. För det jag brinner för är att berätta för andra hur jag tycker att de ska sköta saker och ting.

- Det kallas chef, sa min kloka storasyster.

Nej, jag kallar det diktator. För skulle jag någon gång bli chef skulle jag inte vara en sådan som ger order och domderar, men som diktator ingår det liksom i arbetsbeskrivningen.

Vad jag helst av allt önskar är att det skulle komma fram en liten människa till mig och säga: Jag vet den perfekta sysselsättningen för dig.

Då skulle jag glatt ta den lilla människan i handen och haka på. För det känns som att alla i min ålder just nu är i någon slags livskris. Vi är inte unga längre. Folk runtomkring oss har karriärer och planer och studielån som växer. Men vi har ännu inte släppt våra rosa tonårsdrömmar. Är det så, att jag måste släppa dem? Eller är det möjligt att förverkliga sig själv även i ett Idol-samhälle?

Hm, regnet får en att tänka.


Burr

Om en dryg vecka åker jag till andra sidan jordklotet. Jag vet inte riktigt vad vi ska göra där, men skoj ska det bli. Och spännande.

Hösten har kommit på riktigt nu och jag är långt ifrån den enda som blir påverkad av mörkret. Jag tror att ungefär varannan person i Sverige ställer sig frågan "Hur fanken kunde folk bosätta sig här uppe egentligen" varje dag under hösten och vintern.

Varför stannade folk inte nere i medelhavsregionerna? Jag hade mycket hellre suttit och tyckt att 15 grader är kallt än att tänka "jaha, tio grader, ja, det är ju som en normal sommarkväll. Om en månad är det 10 minus..."


Idioter är de allihopa

Många gånger har man stött på människor som vägrar inse att feminism handlar om jämställdhet, att könsmaktsordning inte finns och att vi som skriker oss hesa för rättvisa bara ska "sluta tjata".

Läser Nour El-Refais text på Newsmill och kan inte annat än att hålla med henne. Jag är så trött på att det ska handla om andra frågor så fort man börjar prata om skillnader mellan hur könen behandlas. Som att "killarna minsann inte heller har det så lätt". Nä, men det är ju inte det vi pratar om just nu. Det kan vi prata om sen.

Lite liknande blir debatten om SD. Eller debatt och debatt, de puckon som verkar regera i kommentatorsfälten på Aftonbladet, det är dem jag menar.

"Ah, men sluta klaga på SD så himla mycket. Hur demokratiskt är det att kritisera samma parti så här mycket va?", eller "Biskopen kanske pratade om att alla är lika mycket värda, men då är väl SD också lika mycket värt", "Okej, så alla människor är lika mycket värda. Då är Hitler och Moder Theresa lika mycket värda alltså?".

När jag läser dessa kommentarer, och många med dem, blir jag så himla trött. Och börjar tycka att O:s åsikt om att alla borde läsa grundkursen i filosofi som obligatoriskt ämne på gymnasiet är en riktigt bra idé.


Röd visa

Jag skrämde livet ur en tjej i dörren till omklädningsrummet igår kväll.

Efter x antal minuters intervallträning i starkt motlut var jag så röd i ansiktet att tjejen i fråga hoppade baklänges rakt in i väggen när jag skulle slinka in på damernas.

Var nog så röd att SD skulle missta mig för en liten kyrkobibel och alltså skulle även de ha tågat ut ur rummet. För det är så de gör bland texter om jämställdhet och antirasism.

Heja Nalin Pekgul!

SD tågade ut och bekände färg

Det är när jag läser att SD har tågat ut ur Storkyrkan i protest mot att biskop Eva Brunnes predikan mot rasism som jag ändå tycker att partiet bekänner färg.

Måste de protestera mot jämlikhet?

I artikeln säger SD:s Mikael Jansson om biskopens tal att "När hon skulle tala till riksdagsmännen valde hon att driva partipolitik".

Är antirasism partipolitik? Men SD säger ju att de inte är rasister. Då kan väl inte antirasism vara emot deras parti?

Nu är jag ju extremt långt ifrån SD i samtliga av deras partifrågor, men det svåra har ju just varit att argumentera för varför de är rasister. Och helt plötsligt reser de sig upp när en biskop talar om att hon inte diggar rasism.

Hoppas nu att knugen (typiskt pappaskämt...) skiter i konventionen och också talar om antirasism. Det ska väl inte vara så jobbigt för ett demokratiskt parti att lyssna på. Eller?

Misslyckad demonstration mot SD på Plattan

Nä hörni, demonstrationen igår fick inte godkänt. Inte på långa vägar.

Anledningen till att jag var på jobbet halv åtta för att kunna gå kvart över fyra var för att demonstrera mot SD och rasism.

Men sektvänstern, som lillebror kallade dem, hade kapat mötet och började plöstligt skandera ramsor om att hata alla rika. Det kan man väl få göra om man vill, men jag var där för att demonstrera MOT hat.

Bäst var ordföranden för nätverket unga muslimer. Han avslutade sitt tal med att säga att muslimer, judar, kristna, ateister, somalier, kurder, finnar, romer, chefer, arbetare och arbetslösa nu måste jobba tillsammans för att visa att främlingsfientlighet är något vi alla är emot.

Det drog ner rejält med applåder.

Sen kom tjejen som höll i mötet och ropade att vi skulle hata rika. Det var så fel. Tänk vad mäktigt det hade varit om de kunde lägga bort partipolitiken och represententer från HELA samhället hade varit där i stället?

- De gör alltid såhär, sektvänstern, sa min sakkunnige lillebror. Om de kallar till möte för att stoppa borgarna kommer ungefär 100 människor, men gömmer de sig bakom ett antirasistiskt budskap kommer det tusentals och då kan de trycka ner sin politik i halsen på folk.

Jag och bror åkte hem till mig och åt blåbärschoklad och torkad ananas i stället.

Typiskt!

Viktig dag idag

Idag är det kanelbullens dag.

Och demonstration mot SD.

Jag kommer att delta i båda två.

Klockan 15.00 bjuds det på Lovisas favoritgodis i fikarummet och klockan 17.00 tågar vi emot fientlighet mot främlingar från Plattan till Riksdagen.

Idag var även en vänsterpartist och drack kaffe när det var dags att rösta fram en ny talman. Misslyckat i kvadrat.

Min förkylning vill inte försvinna helt ur kroppen trots att jag haft en splendid helg, eller kanske just därför?

Seg som smörkola en vintermorgon.

Ner

Efter en hel helgs födelsedagsfirande är tankarna om bloggens nedläggning något närvarande.

Magnusson säger som det är

En ruggigt bra krönika signerad Karin Magnusson finns idag publicerad på Aftonbladet.

Hon skriver att SD:are ska sluta att böla på bloggar och andra ställen för att de blir påhoppade av familj och media på grund av sitt val till riksdagen.

Det är så bra att jag ryser i hela kroppen.

För har man röstat på ett parti vars hela partiprogram handlar om att människor som är födda i andra länder än Sverige inte har samma rättigheter som "infödda svenskar", ett parti som dessutom kommit in i riksdagen, då ska man tåla att bli ifrågasatt.

"Det är ingen som tar debatten med dem", sa folk innan valet.
"Vi ska ta debatten med Sverigedemokraterna" säger alla nu efter valet.

Sen när han man inte debatterat migrationsfrågor i Sverige? Det pratas och beslutas hela tiden i utskott och på statliga institutioner, det är bara det att man inte pratar ur det perspektiv som SD vill att man ska göra. Eller att man kommer fram till samma lösningar som SD vill att man ska komma fram till.

En sak jag reagerat oerhört starkt på i kommentarerna till den här bloggen är de som skriver om att asylsökande får så mycket pengar och chanser men att "svenskar" inte får någonting.

Typ en "vi har inga jobb i den här lilla bruksorten men han där borta har startat en pizzeria och det är ju jävligt lätt eftersom staten ger honom massa bidrag hela tiden"-mentalitet.

Att tycka synd om sig själv är varken konstruktivt eller attraktivt. Varken om man tycker synd om sig själv för att man känner sig förföljd i media eller för att man inte får massa bidrag från staten.

Eller för att man inte har tillräckligt med argument för att backa sitt beslut att man vågar stå för det inför sin familj.

Vad tycker ni?


Paradisfamiljen

Träffade storasyster K igår för inhandling av diverse presenter.

Sen följde jag med till hennes nya hus där det var fint och galet mycket saker.

- Jag har en hemlig låda som bara jag vet var den är, sa sexåringen till mig så fort jag kommit in i hallen.

Tvååringen bad mig att välja en sten ur en ask och erbjöd sig sen att välja en åt mig. Hon valde en grön sten men i stället för att ge mig den kastade hon den på mig och studsade iväg.

Sån är hon.

- Jag brukar kalla dem Paradisfamiljen, sa O till mig när jag kom hem med mina historier. Och det är precis så det är.

Snällhet och harmoni mitt i kaos, så har min syster och hennes man byggt sin tillvaro. Och det är underbart.


RSS 2.0