Hälsofanatiker?

Ikväll är det utomhusträning med lillebror som gäller. Överkropp. Bål och armar och sådant tjafs. Självklart intervaller innan.

Nu har jag köpt spirulina och ett holistiskt proteinpulver med vaniljsmak. Jag undrar lite vad det är som gör att proteinpulvret är holistiskt... Om det har funderat mycket över Aristoteles, "Helheten är större än summan av delarna". Smart pulver, alltså inte ett pulver-pulver.

Ja. Så fungerar ju min hjärna just nu. Fram och tillbaka, upp och ner och ut och in.

Men jag har införskaffat dessa produkter för att kunna göra mina smoothies (ingen Gainomax här inte!) nyttigare, så att jag dessutom får i mig tillräckligt med protein. För som veggo finns ju risken att man får i sig för lite. Sen tror jag att jag kommer bli lite mättare också, plus att jag kan laga massa nya recept och göra dem mer hälsosamma.

Det känns lite skönt att få nörda ner sig ordentligt mycket i de här ämnena, som jag alltid varit intresserad av. Att bara läsa, läsa och läsa, ta till sig information och prova nya grejer.

Så. Det var allt.

Förutom att jag längtar ihjäl mig efter att få dra på mig löpartightsen och kuta uppför en backe eller två om några timmar!


Yogamatt

Nej, nu kan jag inte hålla mig längre. Min nya yogamatta! Köpte den blå. Eko eko eko. Ungefär tusen gånger tyngre än min gamla matta, som O nu får ta över eftersom han inte ska bära på tunga grejer. Jo, jag är nöjd. Bra investering. Intressant va??? 


Jag tror på globalisering

Ay caramba.

Är argumentet "flera andra länder gör det så det är okej" verkligen ett bra argument?

Nej, det är det inte.

Jag hade nästan glömt bort hur det var när det smällde till i bloggen så fort jag skrev något om SD inför och efter valet i höstas. Lite samma känsla nu. Och jag har fortfarande samma grundinställning: Globalisering är vår enda väg framåt. Globalisering är demokratins framtid.

Självklart kommer mycket ont med det, utnyttjande av u-länders resurser (och bristande lagstiftning) och så vidare. Men inget är ju svart eller vitt. Och jag tycker att fördelarna med globalisering, det vill säga förståelse för andra kulturer och ett gemensamt arbete mot rättvisa för alla, väger över. Eller, jag HOPPAS att de kommer att väga över.

Idag är jag mest intresserad av att skriva om min nya yogamatta. Men det får kanske vänta. Så länge guldet är så dyrt. 

Fel väg av Finland?

Oj. Besökarantalet gick i taget (på riktigt, det grafiska taket på blogg.se!) efter min länkning till artikeln om att Finland inför en annan färg på id-korten för utländska medborgare i landet.

Nu har artikeln, som när jag läste den först bara var en TT-notis, utökats med utförligare information om VARFÖR man genomför förändringen.

Polisen ska ha efterfrågat färgkoden för att lättare kunna skilja medborgarna åt eftersom id-korten kan användas som resedokument för finländare, men inte för utländska medborgare. 

Min känsla är att vi inte behöver fler sätt att dela upp människor på. Att skilja på folk och folk känns så otroligt passé och bakåtsträvande. Hur svårt är det att läsa för den finska polisen? Behöver de färgkoder, som på dagis? Blå klossar i den blå lådan, röda bollar i den röda burken och gula stjärnor på... ja vilka?

Jag kan inte undvika att känna skräck för att det är åt det här hållet Finland nu kommer att vandra, med "Sannfinländarna" (gör citationstecken för jag tycker helt ärligt inte att man kan vara en "sann" medborgare av något land, som att någon är falsk?) som tredje största parti.

Det blåser kallt från öst, igen.

Skojar våra grannar?

På riktigt Finland? På riktigt?

Pippip

I Vänersborg kan det vara väldigt kallt och de små skatebarnen har väldigt färgglada kläder.

En helg med upp och ner, toppar och dalar. Men framförallt den underbara känslan av att gå över Skansbron och hålla O:s hand. Dela på en chokladboll. Köpa massa snygga grejer till lyan. Laga middag i två timmar och sen titta på en otroligt obehaglig film med störtlöjligt slut.

Jag tycker att Gotland verkar vara en trevlig ö, men på det hela taget är den skit. På tok för långt bort. Och alldeles för kall, vad det verkar. 

So and so

Nä, solen lyser ju där bakom molnen. Trots att det faktiskt snöade alldeles nyss (OBS! 27 maj!) ser jag den stora, gula stjärnans strålar slå mot Blåkulla.

Jag vet också något som inte många har koll på: Idag tar O examen. Det ni. Det är något som ska firas.

Så. Det. Så.

Zen zen zen blir det bra

Oj, nej men det känns ju inte alls som fredag. Inte alls som en bra dag, eller som ett bra år eller ens årtionde heller för den delen.

Nu kanske jag är lite för negativ.

Förlåt.

Men hur mycket ska man egentligen orka med? Var går gränsen? När blir det mestadels bra igen?

Ibland blir det för mycket. Ibland tär det mer än det smakar. Ibland önskar jag att jag hade ett jet plane eller en yellow submarine som jag kunde åka iväg i till en fjärran ö där det var tyst, lugnt och ostört. Gärna varmt också.

And here it is, you moment of zen.

Det är så sant som det är sjunget - tunga hjärtan

Ingen kommer undan politiken
för att man är servil och snäll

Varken den globala eller den småskaliga.


Bebis

Och där försvann energin.

Kom tillbaka kom tillbaka!

Jag är lite sugen på att prova kettlebells på gymmet... Det finns ju några stycken som står där och det skulle vara satans spännande att testa att swinga lite. Tror att det får vara en sådan idé som ligger och lurar i hjärnan lite först, mogna och växa till sig där innan den får komma ut i verkligheten.

Som en bebis. En träningsbebis.


Ström - ett anti-under

Idag är det riktigt jordgubbsväder, är så sugen på de röda baddarna att det faktiskt vattnas i munnen när jag tänker på dem.

Men för att undvika syndaflodens återkomst, tänker jag lite på en annan gubbe. Per Ström, detta fullblodspucko. Som har skrivit en bok. Som jag aldrig någonsin tänker läsa. Men som Lisa Magnusson har skrivit en ruggigt bra recension av.

Det är ett under att världen har utvecklats när det finns människor som han. Ett mirakel, rent ut sagt.


Mums

Idag består min lunchlåda nästan bara av sparris. Och så lite potatis. Och pyttelite lax.

Jag älskar sparris. Och potatis. Skulle nog kunna äta precis hur mycket som helst. På riktigt. 


Curtain down

Aldrig varit med om ett oväder som kommit in så fort. Jag kunde se hur det började regna längre och längre in mot stan, som att någon drog för en gardin.

En ganska onödig och puckad gardin eftersom jag och lillebror ska utomhusträna i kväll.

Gardinjävel!

Ganska så bra ändå

Jamen efter en dag i snurrets tecken har onsdagen ändå bjudit på några riktiga höjdare.

Lönen har till exempel kommit. Det tycker vi om. Nu vill jag bara shoppa upp den, men jag har faktiskt lärt mig av den här fruktansvärda månaden då lönen kom en vecka för tidigt vilket resulterade i pengabrist för Lovisa. Så jag kniper hårt om den nya plånboken. Hårt hårt.

Och jag har haft fullt upp på jobbet, vilket alltid gör mig så otroligt pigg och glad. Mer jobb åt folket!

Dessutom är det bara EN natt kvar tills jag får träffa O igen. Det är väldigt lätt att hålla städat i lägenheten när han inte är hemma, men det är förbaskat svårt att: sova, skratta, gå upp på morgonen, må bra.

Tre bra grejer helt enkelt.

Tjing-e-ling.

Heta råd

Dagens tips:

Häll inte en kastrull med kokande vatten över din hand precis innan du ska gå och lägga dig.

Det kan nämligen resultera i att du måste försöka sova med en blöt handduk runt handen, vilket ju självklart inte går, för att det gör så fruktansvärt ont att du bara vill gråta.

Bara ett tips liksom, från mig till dig.

Fi fanken

När jag blir stor vill jag ha...

1. Nerver av stål
2. En mage av stål
3. En ekonomi av stål... eller platinum

Okej, så vad är då min plan för framtiden egentligen? Behöver en plan B. Eller en plan A.

Vet inte riktigt var jag ska börja.

Hur gör folk egentligen?


Min helg

På fredagkvällen lagade jag en eminent middag till O, sen kutade vi iväg till Trädgårn och mötte massa toppenfolk, satt i en soffa under Johanneshovsbron och njöt som bara den.

På lördagen gjorde vi massa viktiga och oviktiga saker, men framförallt åt vi popcorn och såg den bästa av de sex Star Wars-filmerna. Alltså, en film får inte vara så bra. Det blir för mycket i hjärnan. När Leia trycker på knapparna och Han Solo trillar ur sin koldioxidkista utropar O: Men, det ser ju ut som Harrison Ford!

Sen sa han att han ju alltid vetat att det var Harrison Ford som spelade mr Solo, men att det inte var förrän i tredje filmen som han faktiskt såg ut som sig själv.

En något luddig förklaring, om man frågar mig. Men låt gå.

I går skjutsade jag O och en narr till Nynäshamn. Körde intervaller och bål/överkropp med bror i Nackareservatet och lagade middag till mamma och mormor. Och så gjorde jag äppelpaj. Och så kom lillebror hem till mig och vi såg Mästarnas Mästare och hejade på alla deltagare samtidigt.

Bra helg. Men det som är extra dumt är att O är borta igen. Vi hann knappt träffas innan den där satans ön tog bort honom från mig. Dum-ö!

Lajs

Idag är jag väldigt sugen på glass. Kokosglass och citronsorbet. Exakt det vill jag ha.

Det är min ständiga blandning, om någon av de smakerna inte finns sätts hela min värld i gungning. Citronsorbet är det ultimata sorbetsmaken. Kokos är den ultimata glassmaken.

Och detta tillstår jag trots att jag hatar ordet ultimat.

Ultimat hit och ultimat dit.

Ge mig glass!


Tebaka

Nä, inget bloggande. Tung och seg i huvudet, som om en koltrastjävel byggt bo av bomull där inne och lagt sig att drilla-trilla runt i flera timmar.

Susande och kvittrande samtidigt.

Fredag alltså, vilket påhitt. Tycker det är kul samtidigt som O snart åker tillbaka till Gotland och vi knappt hunnit träffas för att han har så MYCKET att göra. Det är dumt.

Nu när det luktar så mycke syren utomhus vill jag bara ha sommarlov. Det luktar liksom skolavslutning på torrt grus, färska frallor och lättsaltade potatischips. Vill sova med flätor så att jag får vågigt hår och sätta på mig min nyköpta klänning som gör att jag känner mig extra fin.

Men jag sov faktiskt med fläta i natt. Håret blev dock inte vågigt, och inga färska frallor blev det till frukost.

S1

Just nu i Studio Ett pratar de om en "pjäs" där en skådespelare drack en 75:a vodka och kastade stolar omkring sig. Precis som planerat.

Undrar var det ska sluta. Spänning spänning...

Uppdatering:

Jag kan meddela att intervjun/debatten slutade såhär:

- Vad hade ni gjort om han hade blivit så alkoholförgiftad så att han blivit sjuk och tuppat av?
- Jamen då hade vi ringt ambulans och åkt till sjukhus.
- Åh, wow, vilken fin konst! Verkligen!

Oj oj.


Väther

Nu regnar det. Jag som ska köra intervaller, bål och armar i kväll med lillebror på utegymmet. Nedrans regn, håll dig borta!

Längtan efter någon annans historia

Ibland kan jag, utan någon särskild orsak, bli väldigt nostalgisk.

Längta tillbaka till... något. Som var och fanns för länge sen, något som för alltid är förlorat. Saknaden känns som hugg i hjärttrakten, det suger i hela själen efter detta... något.

Det kanske vore helt i sin ordning om jag nu vore äldre än 25. Men att vara en nostalgisk SJ-ungdom är inte helt okej. Vad fasiken har jag att se tillbaka på och längta efter? Jo, visst var det väl kul att leka burken på ödetomten med stora stenen, att fälla baksätena i Audin och ligga och killa på lillebror under bilresan genom Alperna och att leka viskleken på mellanstadiediscot.

Men det är inte som att det var så länge sen det hände. Och jag minns ju de här sakerna varje dag, ingen glömska här inte. Kanske är det just det som är problemet, tänker jag nu. Att jag har en osviklig förmåga att leva i gårdagen i stället för i nuet och ens i drömmar om framtiden. Ofta är jag mer intresserad av människor historia än av deras kommande liv.

Sorgligt.

Men min återkommande nostalgi gäller tyvärr inte bara mig själv eller min egen barndom. Den gäller någon slags allmän "dåtid" då alla foton var korniga, klänningar smutsiga, luggarna klippta med kökssax. Jag saknar alltså något jag själv aldrig upplevt. Och redan där, när jag blir medveten om dessa tankar hos mig själv, blir jag rädd.

Ska jag hålla på att önska att jag levde "förr i tiden" i hela mitt liv? Kommer jag till slut att klä mig som en övervintrad hippie i hopp om att bli just sådan? Eller kommer jag aldrig med full kärlek omfamna smartphones, laptops och brainstormningar?

Risken finns, go vänner, att det är just så. Eller så finns det en chans?

Som man frågar får man svar

Jag tycker verkligen inte om när folk frågar mig vad jag "ska göra sen". "Sen" är perioden efter att vikariatet går ut. Jamen haledudanedej vad ska du ta dig till mänscha, ropar folk efter mig.

Ser det ut som att jag vet? Ser det ut som att det går att planera det i den här branschen? Ser det ut som att jag kommer berätta om mina innersta drömmar, förhoppningar och önskningar för er?

Nej, det gör det inte. 

- Men ditt vikariat går ju ut då och då, vad ska du göra sen då? 
- Jag ska starta upp en bordell och sälja ut mina grannar till högstbjudande. Om det inte lönar sig tar jag nog och börjar importera opiater, för det har jag hört ska vara big money just nu. Ja, sen får jag väl se. Kommer inte Hells Angels och knackar på dörren får jag väl helt enkelt dra i gång ett eget knarksyndikat, det har ju gjorts förr och det är nog inte hälften så svårt att gå runt där som det är att få jobb i mediabranschen. Eller vad säger ni, kära kollegor?

Hö-hö-hö.

  


Röda hjärtan

Efter en och en halv timmes styrka och intervaller i skogen promenerade jag och lillebror hem till syster K för middag i Enskede. Vi duschade först, såklart.

Vilken lyx det är, att mötas av en superglad systerdotter som vill kramas genom skyddsnätet till studsmattan och sen få lära sig hur man gör en "superduperbasagod perfekt sallad" med morötter och äpple av den tandfattiga sjuåringen.

Medan jag stod och gjorde grillspätt och brände vid haloumin (fattar inte, vi äter haloumi två-tre dagar i veckan hemma...) låg lillebror på golvet framför akvariet med två små tjejer som klättrade, hoppade, nöp, drog, killade och slog honom. Fast då de slogs hade de ballonger i händerna. Faktiskt. Och de killade honom inte förrän jag visade dem att han är jättekittlig. Ooops...

Det är hur som helst en fantastisk känsla att ha en sådan familj, syskon och ingifta och deras ongar, som man tycker om att umgås med. Ja, faktiskt längtar efter att få träffa. Jag tar det inte för givet, jag tackar och bockar till ödet eller mammon eller vem det nu är som har bestämt att jag kan ta en promenad rakt in i kärleken.

Tackarochbockar, tackarochbockar.


Vad händer med mig?

Jag brukar vara väldigt duktig på att gå upp på morgonen, även om jag är mer en kvällsmänniska. Det är en vana jag har från gymnasietiden, då jag var lite besatt av att vara i skolan innan alla andra.

Men de senaste månaderna är det något som har hänt. När klockan ringer stänger jag bara av den och somnar om och jag har inte hittat någon snoozeinställning på min telefon så den ringer inte igen. Vanligtvis är ju O hemma och kan ruska om mig när han går upp, men i morse var han ju på Gotland och det är lite för långt avstånd mellan Kärrtorp och Visby för att ruska någon.

Så jag försov mig. Igen. Att snabba sig i en tom lägenhet är ingen fantastisk start på en vecka. Men det var som att universum ville ge mig en liten present i alla fall för på väg till tuben såg jag en igelkott.

Stod och kollade på den ganska länge och missade ännu ett tåg och precis innan jag skulle fota den sprang den iväg in i buskagen. Jag tänker hålla utkik efter igelkotten hela sommaren. Tror att den kommer tillbaka.

Ska försöka att gå upp i tid i morgon bitti. Hela dagen blir ju så mycket bättre då!


Sad and fun

Okej.

Helgens sorgligaste:
1. Alla (!!) Facebookuppdateringar från i lördags handlade om Eurovision (ohotad sorglig etta)
2. Att skjutsa O till båten i Nynäshamn

Helgens roligaste:
1. Grym träningshelg med två timmar på gymmet i lördags och en och en halv timme med lillebror i skogen i går
2. Nu är det bara DEN BÄSTA Star Wars-filmen kvar i mitt och O:s maraton

Men fortfarande: Hur kan Eurovision vara det största i människors liv en lördagkväll?

En helt normal 25-åring

Jaha, men vad gör alla andra 25-åringar på fredagkvällar då?

Sitter inte de också och äter middag framför K Special som handlar om schlagerfestivalens historia? Går de inte också in och torkar av en bänk som står vid sovrumsfönstret och är helt gul av pollen för att de sovit med öppet fönster för många nätter?

Sätter de inte också sig och betalar 52 kronor för en klocka de köpt på Tradera för att klockan de fick i julklapp och älskade gått av på mitten? Skrattar de inte också lite rått åt sin pojkvän som är två meter lång och kryper runt under skrivbordet och försöker dra ut rätt sladdar?

Har de inte också en konversation som avslutas med "Ägget ska med" med sin sambo som packar för en vistelse på Sveriges största ö? Försöker de inte också slluta skratta åt den långa skäggiga karln som tassar runt och rullar kablar, skakar maracasar och blåser i flöjter samtidigt som han försöker klura ut hur han ska packa ner de tre syntharna, fyra högtalarna med tillhörande stativ, munspel, elgitarrer, mickar och varma kläder i en kartong och en resväska som ska hämtas av en stor lastbil i morgon?

Om de inte gör det: Vilka konstiga 25-åringar de är då!

Jag är en redig gnällspik!

Typiskt huvudvärksväder idag. Jag blev tvingad (!) att inte gå och träna samt att äta buffé på jobbet till lunch.

Det är väldigt trevligt och generöst med buffé på jobbet till alla, anledning är en gäst från huvudkontoret.

Men jag har ju med mig en matlåda av en anledning.

Nej, av flera anledningar.

Anledningslistan:

1. Jag är veggo, utbudet för mig på lunchrestauranger består av sallad, jag vill ha mer mat än så för 100 kronor
2. Jag vet vad jag gillar och inte gillar, mat är viktigt för mig, jag vill inte gå med på skitmat bara för att
3. Har inte råd att lägga 500 kronor i veckan på lunch
4. Är känslig/allergisk/tycker inte om vissa saker som man sällan skriver ut i menubeskrivningarna

Nummer 4 märkte jag idag. På buffén kunde jag äta grillade grönsaker och någon slags lax som var rå. Grönsakerna låg i ett hav av olja och vitlök. Jag har upptäckt att jag är allergisk/överkänslig mot färsk vitlök. Alltså blev konsekvenserna av lunchen idag att jag 1. Var hungrig fortfarande 2. Fick skitont i magen.

Oj, vad jag låter gnällig. Det är verkligen inte meningen. Men jag VILL träna på lunchen, det gör att jag orkar med en hel jobbdag. Och jag vill äta min egen mat, för då blir jag mätt, får i mig tillräckligt av allt man ska få i sig och får INTE ont i magen!

Jaja.

Den här helgen ser jag liksom inte fram emot heller eftersom O ska åka till Gotland. Dumma Gotland. Skit-ö!


Jag lurade mig själv

Något är definitivt fel på mig just nu. Som om ett litet kryp tagit sig in i mitt huvud under natten och stulit delar av min hjärna.

- Hehe, undrar hur bruden kommer fungera utan den här gråa massan, hehe...he... viskar krypet när det triumferande står och spanar in i mitt öra och håller en bit av min hjärna i näven som en pokal.

I går skulle jag träffa O klockan 18:00 vid Stadion. Vi skulle gå på hans klasskompis examenskonsert. Vi pratar i telefon vid 16-tiden och bestämmer mötesplats och så vidare. Jag sätter mig vid datorn och fortsätter arbeta. Ska gå från jobbet senast 17:30, så att jag kommer i tid. Jag jobbar och jobbar, äter blåbärsflingor med laktosfri mjölk och så jobbar jag lite till.

Tittar på klockan och ser att oj, nu ska jag gå, stänger av datorn, slänger på mig jeansjackan och ropar hej då till mina arbetskamrater. Blåa till centralen och röda till östermalmstorg, måste byta till Mörby-tåget där. Tänker att nu måste klockan vara sex, undrar varför inte O har ringt och sagt var han är någonstans.

Jag tar upp mobilen för att ringa min kära sambo.

Och ser att jag är en timme för tidig till vårt möte. Klockan är alltså 17:01, jag är övertygad om att klockan är 18:00. Jag har gått från jobbet 16:30, en torsdag. Det är långt från okej.

Hela min värld skakade till lite. Jag är ett fan av klockor och tider. Och helt plötsligt är hela min självbild satt ur spel.

Jag undrar varför jag aldrig kan vara en timme för tidig på morgonen i stället?


Rally då eller?

Ja nä, det har varit en sådan dag då internetuppkopplingen på arbetsplatsen strular.

Vad jag är trött på:

"Hej Lovisa, 

Tack för din ansökan till tjänsten som ***.

Tyvärr måste vi meddela att vi har valt att gå vidare med andra sökande. Vi ser dock gärna att du söker till andra tjänster hos oss i framtiden.

Lycka till i fortsättningen."

Vad jag vill ha:

"Hej Lovisa,

Kom hit på stört, du verkar tokbra och vi kommer inte klara oss en dag utan dig på den här redan ganska så inspirerande arbetsplatsen.

Kom kom kom!"

Ja. Så ligger landet. Solen skiner utanför, Lovisa sitter inne och försöker förstå sig på rally. Jag förstår inte rally...


Fart värre än höjder

Jag är inte särskilt rädd för höjder, trots systrars och moders ofrivilliga möte med aggressiva fladdermöss när de stod på en hög stege och skulle måla farstukvisten.

Bland det bästa jag vet är Grönans "Fritt fall". På vägen upp tänker jag om och om igen att jag är dum i huvudet, varför i alla gudars namn har jag valt att dö på just det här sättet? Så jäkla korkat Lovisa, fattar du inte att det är helt idiotiskt att dö i en åkattraktion?

Sen säger det ju svoosch och man är nere på marken, jag brukar skrika IGEN! och rusa ut och ställa mig i kö för att åka en gång till.

Men jag kan förstå den där svindelkänslan. Jag får den varje morgon när jag står nere på iskalla blå linjen och väntar på Hjulstatåget. När det kommer (alltid försenat!) svischande från Kungsträdgården måste jag luta mig långt, långt bak för att ingen ska kunna putta ner mig på spåret. Jag får tvångsbilder av hur jag far fram emot t-banevagnen och av hur mitt huvud krossas mot rutan där en skräckslagen och nu för evigt ärrad förare sitter.

Och jag känner det i benen. Det där pirret, som jag förstår är samma som man får när man har svindel. Lite liknande fick jag när jag och O var uppe i La Sagrada Familla förrförra sommaren (men oj vad länge sen det var vi hade världens bästa semester!). Men då med en blandning av tvångstanken att faktiskt ta steget ner i intet när vi stod och tvångsfotade utsikten från de små balkongerna.

Obehagligt.


Sommarplaner

Haha.

Idag fick mina lårs baksidor vad de tål.

Rätt åt de jävlarna.

Det är ju alltid så att man i februari börjar tokdrömma om sommaren och allt som man ska göra då, allt fantastiskt otroligt som skapar minnen för livet. Sen blir det sommar, man jobbar på som vanligt och vips kommer september och knackar hårt som fan på dörren och det är bara att packa in bastväskan i källaren i nio månader.

I år försöker jag vara lite mer verklighetsförankrad i min planering. Jag kommer inte ha tre jobb (jippie) som förra sommaren, men jag kommer bara ha ledigt två veckor (innan arbetslösheten kickar in).

Under dessa veckor ska jag och O vara i Sverige, på landställen och åka på utflykter. Inte göra någonting jobbigt eller stressigt.

Men sommaren är ju också alla dessa härliga helger och kvällar. För även om det regnar kan man ju göra bra grejer. Skärgården är ju faktiskt snygg även när den är dressad i grått. Jag tror min plan för sommaren är att inte planera in så mycket.

Svårt.


La la la

Jamen hur bra gick det inte att träna i går kväll då?

Otroligt. Jag struttade iväg över Nypan och mötte upp lillebror. Vi körde något kortare intervaller och klarade därmed vårat mål på 3x5. Jag var mycket tröttare den här gången. Tror jag i alla fall. Eller så har jag bara en otrolig förmåga att glömma bort illamående. Det känns mer troligt.

Bål- och armträningen gick som smort. Jobbigt? Ja, men inte så himla fasligt. När jag väl tagit mig hem upptäckte jag att jag hade fått med mig brors nycklar, så det var bara att langa på sig gympadojorna och springa efter honom.

I morse sprang jag bara en kortisrunda, knappt tre kilometer, och då kändes det lite tungt i benen i början. Så får det vara.

Vilken strålande dag hörni, och bättre ska det bli!

Min viktsaga 2009-2011

I kväll ska jag och lillebror träna utomhus. Det kommer bli otroligt jobbigt. Det hoppas jag i alla fall.

När det gäller det här med träningen. Anledningen till att jag skriver och tänker så mycket på det nu för tiden är ju att jag har begåvats med en kropp som alltid gått sönder titt som tätt. Senaste sejouren varade i ungefär 1,5 år och på den tiden kunde jag inte träna något alls, knappt ens röra mig. Och att vara stillasittande gör mig så ledsen, när kroppen inte får användas till vad den är gjord för.

Att hoppa runt.

Så förra vinter/våren fick jag en present av min far, att träffa en PT tre gånger. Hon satte ihop tre styrketräningspass åt mig, ett för ben och höfter, och två med armar, axlar och bål. I samma veva köpte jag träningskort på 24Seven Fitness, eftersom det finns ett i Hammarbyhöjden, två stationer från mitt hem och en promenad på tio minuter bort.

På grund av lite olika saker kom jag inte riktigt igång ordentligt. Jag hade ont i kroppen, inget fungerade och framförallt var det så gruvligt trist. När lusten började komma krypande var det sommar och jag hade tre jobb, dagar, kvällar och helger gick åt till att arbeta. Och kroppen fortsatte att trilskas. Men så fick jag ett vanligt dagjobb. Och fasta tider. Vilket betydde att jag kunde börja besöka gymmet oftare. Mina stödmuskler byggdes upp och jag anmälde mig till en yogakurs. Vändningen var total. Sakta sakta började jag träna ordentligt. Försiktig jogg, försiktig styrka. Vid juletid började jag träna på luncherna.

Och det sa PANG!

Mitt (nyfunna) tålamod hade gjort nytta. Så från att läkarna sa att jag aldrig någonsin skulle kunna springa igen, kan jag nu kuta i över sex kilometer utan problem. Och jag kan lyfta tungt och jag har sakta byggt upp osynliga muskler lite här och var.

Men det som inte har gått som planerat är viktnedgången. Jag gick upp cirka 10 kilo från min normalvikt under stilla-sitta-året. Och de kilona vill inte ge med sig riktigt. Ibland har jag lite panik på grund av det. För jag vill känna igen min kropp igen, så som den brukade vara och kännas. Och ibland tänker jag som nu, att jag gjort en sabla resa, vad jag orkar mer nu, att jag inte ska jämföra med när jag varit frisk flera år i rad och kunnat träna så som jag velat. För med stillasittande kommer ju också ätande.

De senaste två veckorna har jag gått ner något kilo sådär, men den största skillnaden har skett i "fastheten". Jag ångrar så otroligt mycket att jag inte mätt mig, så som jag kämpat, för nu kan jag inte riktigt mäta framgången.

Men jag litar på O. Och på ögonmåttet. Framförallt väger jag mig inte alls. Jag ser på tyngder och sträckor hur jag utvecklas i stället.

Ja. Det är vad jag har i huvudet idag. Precis allt det här.

Tråkigt att läsa om kanske, men nödvändigt att skriva för mig.


Ptro

På lunchpromenaden kom jag fram till Råsunda kyrka och där fanns en liten kulle man kunde klättra upp på. Så det gjorde jag. Då fick jag vips utsikt över det nya arenabygget, det ser ganska pluttigt ut på håll kan jag meddela.

Jag håller på att samla på mig projekt att göra när O struttar runt med lammungarna på Gotland. Jag tänker till exempel prova på raw food. Tror att det kan bli bra. Ska bli roligt att testa något nytt.

Kul kul.

Drömmarna trängs i hörnen

Jag vill liksom aldrig lämna honom på morgonen, därför måste jag alltid småspringa på rullbandet ner mot blå linjen vid T-centralen.

När det luktar så gott av solvärmda gator vill jag packa några färgglada tröjor och flytta till Barcelona. Där vill jag bo i ett fallfärdigt hus med väggar i en blå färg som en gång varit klar. Balkongen ska ha räcken av järnsmide och det ska stå trasiga terracottakrukor med vildvuxna pelargoner överallt. Där ska jag stå och spana ut över takåsarna och försöka tyda vad det kommer bli för väder. Sen ska jag vända blicken ner mot gatan med spruckna stenar och så ska jag se O när han cyklar iväg till baren för att spela piano.

Självklart är jag barfota.

Kanske vänder jag in i lägenheten igen, sätter mig någonstans och skriver något klyftigt, sätter tänderna i en solmogen tomat. Dagdrömmer om stora ord och små löften, vilar en sekund på en skraltig säng med virkat överkast och ger mig ut i den ljumma kvällen för att lyssna på när min syskonsjäl tolkar livet på svarta och vita tangenter.

Ni förstår. Skrivbordet, datorn, Stockholm. Det räcker inte till längre.

Res

Jag vill så otroligt gärna åka iväg på en resa. Till Paris, Barcelona, Berlin, Wien, Dublin, Glasgow, Köpenhamn, Rom. I princip var som helst. Något nytt, något spännande.

Problemet är att jag inte kan slänga iväg massa pengar på någon resa eftersom jag snart åker ut i arbetslösheten. Så det blir till att snällt hålla sig på hemmaplan och söka jobb.

Sicken underbar sommar det kommer bli. 

Lång sammanfattning

Det sämsta med helger är att de tar slut.

I går fixade och trixade jag och O så mycket att vi var som små trötta djur på kvällen. Så då såg vi klart Star Wars II. Och åt mer popcorn. Vi gillar popcorn.

Det gick väldigt snabbt och lätt att byta däck på Lilla Fjun i går morse, jag susade iväg till Plantagen (så DYRT) och köpte U-jord och de billigaste plantorna jag kunde hitta och fixade och trixade på balkongen. Oljade in trall. Viftade på huvudet som en häst om det kom getingar. Funderade på att gnägga lite också, men avstod.

I lördags tränade jag och lillebror ute i Nackareservatet. Det var så nedrans roligt och bra. Och jag blev så allergisk mot gräset vi satt och stretchade på att mina ben höll på att klia sönder när jag kom hem. Vi ska nog köra ett till pass i morgon kväll. Jag tänker mig:

Någon av dessa intervallformer
Uppvärmning 10 min. Hitta lämplig backe/raksträcka. Spring 80-90 procent 15-30 sek, gå nedför backen/tillbaka
på raksträckan. Börja med 5 rep, sen ben/bål/överkropp.
Eller uppvärmning och sen 3 x (2 min + 1 min + 30 sek) intervaller med 1 minuts gåvila mellan alla intervaller. Tempot på intervallerna ska vara lite snabbare än ditt vanliga tempo med en stegring i tempo där 30 sekundersintervallen går snabbast.
Jogga 3 min, spurta 30 sekunder, jogga 2 min, spurta 20 sek, jogga igen 3 min, spurta 45 sek.

Och sen:

Bål utomhus
Plankor: Vanlig, plankan med axelklapp, planka på bänk med sned upåtvridning av armbåge, plankan på bänk/stubbe med grodhopp/kliv, med benlyft.
Situps: vanliga raka, vanliga sneda, snedvrid armbåge mot ben, långsamma upåtrullningar, armar över huvud studsa upp med fötterna mot himlen, crunch i midjeglid
Rygg: ryggups, stålmannen, benlyft på bänk för ländrygg
Burpees

Överkropp utomhus
Dips för tricpes
Armhävningar breda, smala, normala, på bänk/stubbe.
Bröstdrag/bröstpress
Öva chins med benhjälp
Axellyft
Boxning med hantlar
Baksida axellyft med hantlar
Bicepcurls med hantlar
Tricps med hantlar

Tänkte ta med mig egna hantlar. Annars tar vi en lämplig sten. Det gjorde vi i lördags när vi gjorde draken med sned stjärna, då stod vi med varsin stor, grå sten i nävarna och hade oss. Lillebror såg stjärnor vid några tillfällen, men i går kväll messade han och VILLE HA MER!


Alena

Träningen med lillebror var så framgångsrik att han skickade fem sms om sin träningsvärk i går. Då känner jag att jag gjort mitt jobb. Det var så snuskigt roligt att trötta ut sig tillsammans med någon annan också, inte bara ensam.

Jag ville inte att helgen skulle ta slut. Och jag vill framförallt inte att den här veckan ska göra det. För på söndag åker O till Gotland och det är startskottet för två trista månader då han kommer pendla mellan den där sabla ön och Stockholm. Sen ska han bo där i hela juni. Jag brukar gilla teater, men det här gör mig ju bara förbaskad.

Usch, jag kommer känna mig ensam. En sak om jag vore van vid att inte ha någon att bo med och äta frukost med och somna bredvid. Men nu. Nä, jag behöver projekt, den saken är klar.

Kan projekten vara glass?

La fèvre

Jag har så otroligt många planer för helgen att jag liksom vet att de inte kommer att bli av.

Vill verkligen åka till något bra ställe och köpa träolja och fixa trallen till balkongen och köpa jord och blommor och plantera och ha mig. Men då måste jag byta däck på bilen först, för jag har inte använt den sen i mars. Vill så gärna att O ska vara med, eftersom det är första gången jag kommer byta helt själv, men han har så mycket att göra.

Ja, det blir liksom ingen ordning på torpet. Sen känns det som att jag bestämt massa andra grejer, men jag minns liksom inte riktigt vad.

Tror jag har feber.

Pip

La la la, idag är det fredag, min läkare tycker att jag ska göra en gastroskopi för att min magmun kanske glappar, så det har ju verkligen börjat bra!

Kär blomma har fult namn

En sak jag har tänkt på är hur en sådan här snygg blomma kan ha ett så fult namn?

Ranunkel.

Det låter som gubbsvett. En sjukdom som drabbar tånaglar. Eller ett slags träsk som drar till sig stora, illaluktande ödlor.

Men det är alltså en av mina favoritblommor.


Jag gjorde ett väldigt lyckats stilleben på mitt piano för några veckor sen. Fotade med mobilen. Så här såg det ut:

   

Ja. Det var väl allt.

Vill vill vill

Oj vad jag vill se den här filmen!

Oj!


Passa dig - passa mig!

Jag ska härmed delge er det träningspass som jag och lillebror kommer att köra på söndag. Jag fick en total pepp efter lunchjoggningen, det ska bli så kul att springa intervaller!

Under alla promenader jag och O tagit de senaste veckorna har jag i var och varannan backe utbrustit: Men det här är ju en PERFEKT intervallbacke! Och så har jag övningssprungit lite.

O har skakat på huvudet. Han kommer inte att vara med och kämpa på söndag. Den stackarn! Jag och lillebror kommer att köra i en backe som är väldigt nära utomhusgymmet i Björkhagen. Det kommer bli legendariskt jobbigt!

Här är i alla fall Lovisas hemmagjorda träningspass #1:

Intervaller:Uppvärmning 10 min. Hitta lämplig backe/raksträcka. Spring 80-90 procent 15-30 sek, gå nedför backen/tillbaka på raksträckan. Börja med 5 rep.

Styrketräning ben, utomhus:
Jämfotahopp tio gånger upp på bänk/stubbe.
Benböj med vikt/armar upp/framsträcka. Squats.
Benböj sidledes, upp på bänk, ned och böj, upp på bänk, andra sidan ned och böj.
Snabba hopp sidledes på bänk/stubbe med böjda knän i sidled.
Utvall åt sidan och framåt och bakåt.
Lyft baksidan lår, böjt/rakt ben alt. med gummiband.
Lyft baksida lår på bänk/stubbe med höftlyft.
Vadpress på bänk, vanligt, inåtvända tår och utåtvända tår. Alternera snabba och långsamma.
Draken med snedstjärna efteråt.

Jag längtar verkligen jättejättejättejättemycket tills på söndag!

Jag saknar henne

De gör reklam för Rosemount vin på några sajter jag besöker dagligen och det får mig att sakna min yngsta storasyster så mycket att det kniper till i magen.

För det var nämligen det vinet hon oftast köpte hem till oss när jag och mor var där, i Australien, i höstas och hälsade på. Mor var inte överförtjust i det, jag kan i princip dricka vad som helst som är rött. Förutom kanske blod.

Men den där satans blinkande reklambannern vill bara att jag ska titta på den svartgröna flaskans etikett och tänka på hur härligt det var att få se och prata med henne varje dag. Bråka och slåss. Skratta och fnissa. Himla med ögonen och klappa på armen.

Hatar Sydney som är en sådan underbar stad och ligger så långt bort. Kan den inte bara drabbas av sandstormar och spöregn och vara placerad någonstans kring Uddevallatrakten?

Och sen hatar jag vinreklamer som gör mig ledsen en alldeles vanlig, grådassig torsdagsförmiddag. Jag hatar dem med själ och hjärta.

Miljön? Vilken miljö?

I morse läste jag en notis i DN där det stod att Anders Carlgren (c), miljöministern, ska ha ett möte med represententer från leksaks- textil- och kosmetikaindustrin samt berörda myndigheter om hur man ska planera för gifter i dessa företags produkter.

Regeringen vill, stod det i notisen, att industrin ska sanera bort gifterna frivilligt. Det tolkar jag som att det inte kommer att stiftas några lagar i ämnet, vilket ju känns väldigt självklart om man tittar på regeringsbygget, men så otroligt sorgligt om man tänker på vår jord och på oss människor som bor på den.

Vore det inte otroligt mycket bättre om det fanns en lag som sa, nej det där ämnet får inte finnas i barnleksaker. Nej nej nej. Självsanering inom företagen har så vitt jag vet nästan aldrig fungerat.

Bankernas självsanering?
Journalistikens självsanering?
Polisens självsanering?

Ja, hur tycker vi egentligen att det har gått?

Många människor tar händerna ifrån sitt personliga miljöansvar, återanvänder inte, köper inte närodlat med motiveringen att de litar på att de folkvalda politikerna stiftar lagar som gör miljön bättre. Att man som konsument inte har så stor chans att påverka i alla fall, men röstar man rätt så blir det rätt.

Det är sådant jäkla blaj att jag blir trött i ögonen. Sen när är det okej att strunta i det egna ansvaret? Sen när har man kunnat lämpa över alla jobbiga beslut på politikerna? Nej, så fungerar inte världen.

Men om man nu, mot allt sans och vett, skulle vara en sådan människa, då är man just nu grundlurad. Eftersom vår miljöminister inte VILL stifta några lagar. Han tycker att sminkindustrin ska fatta själva att det inte ska vara giftigt jox i deras produkter.

För det har ju gått så lysande hittills...


Totalt ointressant

Det har inte riktigt varit joggväder de senaste mornarna, så masochisten i mig har inte fått ta över och tvinga ut mig i skogen.

I morgon bitti tänker jag göra yoga på morgonen innan frukost och så joggar jag på lunchen. Men eftersom det lovats finare väder till helgen så tänker jag att fredagen kanske får bli min första uterunda på två veckor? Hoppas det. Jag saknar fågelkvitter och rådjur som är så tama att de vägrar flytta sig från stigen när jag kommer flåsandes.

Det är min träningsplan damer och herrar. Så att ni vet. Grattis!


Min bror har gått bort sig i skogen

Jag skickade alla intervallkombinationer och styrkeövningar jag kom på till lillebror i går.

Han trodde att vi skulle göra allt samtidigt och vågade inte höra av sig till mig med sina hyllningar.

- Vi ska ju träna för att det är kul, inte bli elitidrottare, ska han ha sagt till mor.

Hehe, bror min bror, du måste tro att jag är skogstokig.

Men det är jag inte. Helt och hållet. Jag har till exempel skrivit ner tre olika versioner av intervallöpningar, lilla J trodde att vi skulle köra alla tre. Då skulle vi få hålla på hela natten. Dessutom skulle vi nog dö.

Det ska hur som helst bli skoj.

I kväll äts det middag med L och S på Wagamama. Hoppas vi får bord. När jag var där med mor, bror och O för några månader sen så fick vi stå och stirra jätteargt på ett par som vägrade gå trots att de hade betalat notan för länge sen. Eller, mest stod jag och mor och stirrade jätteargt, lillebror vart mer stressad för att vi stirrade och O såg nog inte ens att vi stirrade. Jaja.

Oj, nu blev jag hungrig igen.


Liten tanke

Igår gjorde jag en sak som jag inte tror att många kvinnor gjorde för sisådär 50 år sen.

Jag stod i vardagsrummet och strök O:s skjortor och mina klänningar samtidigt som jag kollade på Champions League-mötet mellan Barcelona och Real.

Har väldigt svårt att tro att en liknande scen har kunnat utspela sig under särskilt lång tid. Då tänker jag på hur långt vi ändå kommit, i jämställdhetens namn.

Vi har långt kvar att gå, inte i närneten till färdiga med arbetet, men ibland måste man stanna upp och tänka på framgångarna också.

Yey.

Smaka på den

Jamen nog märktes det att jag inte sprungit på över en vecka.

En god nyhet var att jag inte fick ont i magen förrän precis i slutet. Mycket bra.

I helgen ska jag få med mig lillebror ut i skogen och så ska jag leka PT åt oss båda. Ser verkligen fram emot det. Har gjort ett sjudundrandes hemskt schema vi ska följa. Det ska bli skoj!

Förra veckan när jag fick köra pass upptäckte jag hur mycket jag saknar att träna i grupp. Det är ju det jag är van vid från handbollen och tennisen, det här med att strutta runt själv har väl sin tjusning, men jag trivs nog bäst när några satar svettas tillsammans med mig. Därför tror jag att utomhusköret med lillebror kan bli riktigt bra.

På söndag tänkte jag att vi ska köra intervaller och ben. Om det är något min bror har är det benstyrka, han har lår som trädstammar. Har kommit på några riktigt hemska mjölksyreframkallare som han ska få smaka på.

Hehe...


Så pinsamt Scandic

Jag var alltså så pass hungrig i går att jag på riktigt satt och suktade efter O:s wookade kyckling när vi hann ses en kvart mellan jobb och yoga.

Då är det något som är snett.

Idag är jag tillbaka till mitt vanliga jag, det enda jag längtar efter är att få springa på lunchen. Och sushin jag tänker äta efteråt. Och ananasringar.

När jag ändå talar om mat så kan jag passa på att delge er en av de konstigaste sakerna jag läst på länge. Nämligen att Scandic hotels har gjort lite fina frukostförslag för sina gäster.

För kvinnor
-
För att lättare kontrollera aptiten och hålla vikten är det viktigt att starta dagen med frukost.
Frukostförslag: 1 tallrik lättyoghurt med müsli, 1 skiva fullkornsbröd, 1 skiva skinka, grönsaker till mackan, ¾ dl färsk fruktsallad, 1 kopp kaffe med lättmjölk.
 
För män - Protein ökar mättnadskänslan. Äggröran ger dig den extra dosen. Välj ett litet glas juice eller ta en frukt.
Frukostförslag: 1 portion äggröra, 1 skiva knäckebröd med smör, 1 skiva mager ost, grönsaker till mackan, ½ glas juice, 1 kopp kaffe eller te. 

Alltså. Kvinnor ska kontrollera aptiten och hålla vikten med hjälp av lättyogurth, män ska få i sig protein med äggröra.

Det är alltså år 2011. Lite förvånad är jag över att ingen reagerat på detta tidigare, mycket förvånad är jag över hur Scandic tänker.

Om de tänker alls.

Ge. Mig. Mat!

Det enda jag vill göra är att äta.

Jag vill inte jobba, inte gå på yoga, inte läsa intelligenta bloggar.

Vill bara äta.

Helst av allt vill jag ha ugnsstekt potatis, guacamole och rödvin. Konstigt, jag vet.

Ibland får jag sådana här cravings-dagar. När mina normala matvanor kan dra åt fanders, jag vill ha chips lakrits kakor choklad öl mojitos glass hemgjord pizza och tacos lasagne popcorn oliver rödvin marängsviss PANNKAKOR!!!

Jag tror att de här dagarna hör ihop med två saker. Dels att jag inte tränade alls i helgen (O förbjöd mig för jag gick som en liten farbror i fredags och små farbröder får tydligen inte sticka ut och jogga hur som helst) vilket gör att min dagliga endorfindos uteblir. Då blir jag deppig och då vill jag äta massa onyttig mat. Och dels beror det på att jag har ätit mycket mer onyttigheter under lördagen och söndagen än vad jag brukar göra på helgerna. Jag skyller på storasyster K som hade bakat svingoda chokladkakor och på farmor som hade gjort vaniljhorn, kardemummabullar och rulltårta till mig när jag var där och fikade i söndags.

Då kan man inte gärna hålla sig. Och jag vill inte hålla mig heller, det var supergott allting, ångrar inte en sekund att jag åt av allt det där smaskiga. Men det blir tydligt att min kropp inte riktigt kan hantera både träningsuppehåll och godissvull samtidigt. Då blir det som nu, att jag sitter på jobbet och längtar efter stekt potatis.

Så, det är en läxa för nästa helg helt enkelt.

Potatis förresten, vilken jävla skit-craving! Jag är väl inte Håkan-Bråkan heller?

Lärdomar

Helgens slutsatser:

De RIKTIGA, gamla Star Wars-filmerna håller fortfarande, vilka otroliga mästerverk!
Det är ALLTID för kallt med jeansjacka på Valborgsmässoafton.
Lovisa och M hittar bäst till Movitz, L och lillebror gick vilse... Vi tröstade dem med Fish n' chips. Och öl.
Att bli sju år innebär tydligen att man blir hur stor som helst. Galet.
Småkakor är olidligt gott.
Bengt Göransson är en hejdundrande talare. Inspirerande och intelligent.

Är vi redo för en ny vecka?RSS 2.0