Lördagsdokumentärer

Det finns en dokumentär på SVT som heter Pophoran. Den gick tydligen tillsammans med andra program i lördags kväll. 

Det är mycket som handlar om porr nuförtiden. Den nya boken Pittstim tar till exempel upp de killarnas relation till porr som unga.

"I'm a buissnes guy - I just want to make money", säger en av producenterna. "Making porno is just like making a cake, you just have to have the right ingredience." Ja, du, vad ska man säga. Objektifierandet av kvinnor fortsätter. och fortsätter och fortsätter.

Tejejerna berättar om hur de kom till Hollywood för att bli skådespelerskor, men sen struntade i det för att de ändå inte fick några jobb. "Jag ser det inte som att ha sex för pengar, jag ser det som att ha tillräckligt mycket sex för att kunna betala hyran."

Jag förstår hur man vill förklara detta för folk, att de inte är "outcasts som är galna och slemmiga". Men allt jag ser är män i 50-årsåldern som sitter och säger att de här unga tjejerna älskar det glamorösa med jobbet. Allvarligt. 

Jag förstår att de vill förklara att det handlar om exhibitionister som inte mår dåligt av att hålla på med det. Men det de visar är tjejer som faktiskt mår dåligt, vill ha mer uppmärksamhet för då tror de att de kommer må bättre.

Och vilka är det som tjänar pengarna? Ja, inte är det de unga, platinablonda tjejerna med silikon under huden i alla fall.

Vad jag tror är:
vi är så vana vid att titta på tv och data. Precis som med våld på tv blir det inte verklighet. Men medans det i filmer är stuntmän och låtsasblod är det i porrfilm riktiga människor och deras kroppar. Eller snarare riktiga unga tjejer och deras ännu inte färdigväxta kroppar. 

Det som faktiskt stör mig är att de som filmen handlar om, ett par som har en porrsajt ihop, har två barn ihop. Mamman, porrskådis och producent, berättar även att om dottern skulle vilja hålla på med porr skulle hon aldrig tillåta det. Hon skulle varna henne på alla sätt möjligt och säga blankt nej. Hon vet heller inte hur de skulle förklara för barnen i framtiden att hon är porrskådis.
"I have all this whoreacne right now, I get it from sucking cock so much", förklarar hon sedan. Barnskyddsmyndigheterna?

"Phsyke is everything. They will sell everything and everyone around them if they have to", analyserar en s.k. "porrveteran".

Jag vet inte. Alla får ju såklart göra vad de vill. Själv blir jag bara ledsen av det. Jag tycker inte folk verkar särskilt glada. De försöker övertyga tittarna om att de är glada. "Jag är lycklig, jag är faktiskt det, jag är inte så konstig som du tror, jag är faktiskt normal, jag tycker faktiskt om det här". Tror ni på det? 
Titta själva. 
http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=81516&a=1264840&lid=puff_1268207&lpos=lasmer

Kommentarer
Postat av: chippe

Jäkligt bra, och jag håller med totalt. Det är ganska otäckt när förljugenhet och objektifieringen tillåts dominera. Det här borde du länka vidare!!

2008-10-10 @ 19:59:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0