My kind of town

Inte nog med att drottning Lovisa Ulrika (1720-1782), gift med kung Adolf Fredrik och morsa till kung Gustav III och kung Carl XIII, hade mitt namn.
Det finns en stad, Loviisa i Finland, uppkallad efter henne (och jag efter den?).

I finska Loviisa bor det, enligt Wikipedia, cirka 7429 invånare och ungefär 38 procent av invånarna är svensktalande. Staden grundades 1745 som gränsfort mot Ryssland.

Där kan man även hitta ett av Finlands två kärnkraftverk. På stadens hemsida kan man läsa följande (efter att man valt svenska och inte finska som språk)

"Lovisa är en idyllisk havsstad vid Finska viken 87 km öster om Helsingfors, intill huvudvägen mellan Helsingfors och St. Petersburg. I den tvåspråkiga staden bor ca 7.400 invånare. Det som ger Lovisa dess speciella karaktär är fästningsverken från 1700-talet, den gamla trästaden samt stadskärnan från 1800-talet."

Är man sugen på att turista där så bjuder "Vinterlovisa på upplevelser speciellt för dem som är intresserade av kultur och friluftsliv. För kulturfantaster finns det konstutställningar, kyrkokonserter och filmer."

Tänk, det finns filmer i min stad! Tjohej!

Kommentarer
Postat av: chippe

Jag kan också tala om för dig att din mormor och morfar firade sin bröllopsresa i just Lovisa. Och du vet jua tt du är namngivend els efter din mormor, dels efter Ronja Rövardotters mamma.

2009-08-31 @ 17:52:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0