Saker jag glömt och saker jag minns

Jag hade gömt att vanliga pocketböcker inte har en Ctrl+F-funktion. Jag hade faktiskt glömt bort det. Att man inte bara kunde öppna boken, söka på avundsjuka och efter lite scrollande hit och dit hitta det citat man letade efter.

Jag har glömt att om man läser något bra i en bok så måste man vika ett hundöra eller stryka under med blyerts som sen kan suddas bort så att inte boken ser ful ut.

Jag hade glömt att i den gamla, ickedigitaliserade världen så måste man memorera saker direkt när man läst/hört dem. Det tar för sabla lång tid att leta upp dem efteråt. Men jag hade också glömt bort att man för 20 år sen antagligen inte tyckte att det tog särskilt lång tid att leta upp en mening någonstans på 200 sidor. Man tyckte antagligen att det var värt slitet, ledan och tiden.

Jag hade glömt bort att man förr i tiden var tvungen att lära sig saker på riktigt, på djupet, för det var inte sådär sabla skoj att leta upp informationen igen. Inte som nu när man googlar samma recept flera gånger i månaden.

Receptet på kladdkaka sitter som berget i mitt minne. Lärde mig det när jag var runt tio år gammal och det är en del av mina beständiga kunskaper. Som alfabetet eller Pollyreklamen.

Jag kan Pollyreklamen som ett rinnande vatten. Ni minns väl Pollyspråket och den långa Pollyspelaren Patrick Polly?

Bango!

Topo, Patrick Polly. Natseboeni workowasion quiz.
- Landero corbello? Didi quon bitti bello?
- Dandron ma cubas, Polly. Tap meit toro ge beit ma tore, begna-doro piro ito. Jam jam?

Jag kan Pollyreklamen, kladdkakerecept och alfabetet. Men den enda fakta jag minna om Sveriges kungar är att Gustav Vasa byggde ett skepp som sjönk, åkte skidor, tog kyrkans silver och hade röd page. Sen är det blankt bland bland alla Carl och Oskar och fan och hans moster.

Måste alltså få mina nya vanor att synka med de gamla. Måste stryka under bra citat när jag läser dem, inte hoppas på att pocketböcker ska ha en välfungerande sökfunktion inbyggs i försättsbladen. Men visst vore det gött?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0