Alla människors lika värde - angående Poohls essä

Daniel Poohl, Expos chefredaktör, analyserar i dagens DN hur det har kommit sig att SD tagit plats i Sveriges Riksdag.

Han skriver bland annat att vår självbild har krossats i och med att tiden utan ett högerpopulistiskt parti i parlamentet är förbi.

Och att de som röstat på Sverigedemokraterna (demokrati för de som är svenskar, inte för andra) har gjort det för att de håller med om partiets verklighetsbeskrivning, inte för att de vill rösta emot det så kallade etablissemanget.

Han har nog rätt, Poohl.

Men jag undrar vilka det är. Som har röstat emot mångkultur. Emot varje människas rätt till fritt val inom i princip vilka ämnen som helst så länge det inte bryter mot lagen. Emot allt det som så många av oss står för.

Vilka är ni?

Känner jag er? Är jag vänner med er på Facebook? Gick vi i samma mellanstadieklass? Var det du som la grus i min ryggsäck för att jag hade en "rör-inte-min-kompis"-knapp? Var fick ni lära er att människor är olika mycket värda?

För det är det jag känner att det handlar om, allt detta. Människors lika värde. Och det är en djupt filosofisk fråga, en irriterande svår sådan. Är man mindre värd när man dödat någon? Är man mindre värd om man begått grova brott? Var går i så fall gränsen för grova brott?

Vad som är en enkel fråga är detta: Alla människor är i grunden lika mycket värda. Och om det är grunden, då borde det innebära att alla människor har lika rätt i samhället. Det är SD emot. Och det är ologiskt, eller bara hatfullt.

Kommentarer
Postat av: Erik K

Det är väl snarare Poohl's högst personliga bild av verkligheten som krossats. Hög tid verkligen.

2010-09-21 @ 15:16:10
Postat av: olle

Jag citerar dig:

"Vad som är en enkel fråga är detta: Alla människor är i grunden lika mycket värda. Och om det är grunden, då borde det innebära att alla människor har lika rätt i samhället. Det är SD emot. Och det är ologiskt, eller bara hatfullt."

Lika rätt ja, hur är det med lika skyldigheter. Kommer man till Sverige och får ett mottagande som verkligen ger dig chanser, ex.vis bostad, försörjning, SFI, har man skyldigheten att följa lagen, söka arbete där det finns. Om man inte vill anpassa sig får man söka sig till något annat ställe som bättre stämmer med dom värderingar man har.

Att utmåla SD som rasister för att dom vill att vi bara ska ta emot så många som vi kan hantera är att blunda för dom problem som finns.

Tror du mig inte tycker jag att du ska gå ensam genom Rosengård en kväll.

2010-09-21 @ 15:27:46
Postat av: Ateisten

Alla lika mycket värda?



Varför är en invandrad "åldring" värd 11.000 i månaden (skattefritt!) och en svensk ålderspensionär utan feta pensionssparkonton (och det finns många!) bara värd 7.800 (som beskattas)???



Är alla lika mycket värda??

2010-09-21 @ 17:11:43
Postat av: Magnus

@Ateisten



Ifall du med ditt inlägg om 11.000 i månaden menar det Äldreförsörjningsstöd som finns för pensionärer så har du verkligen gått på SDs propaganda.



En invandrad pensionär kan inte, via Äldreförsörjningsstödet, få mer än en svensk ålderspensionär. Läs på hos pensionsmyndigheten så får du se.



Det stödet är till för både invandrade och svenskar och kan som mest bli ca 4800 kr/mån efter att hyran är betald. Du "får" inte 11000 kr skattefritt i handen helt plötsligt bara för att du är pensionär.

2010-09-21 @ 18:14:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0