Tankar om 8 mars

Idag är det 8 mars.

O, pojkvän sen över sex år tillbaka, fyller år och S, min vän sen över tio år tillbaka, fyller år.

Och det är internationella kvinnodagen.

Jag gillar alla dessa tre saker. Födesledagar och kvinnordagar.

Men en sak som jag blir riktigt irriterad på är att samtliga artiklar i dagens Metro handlade om att tjejer har andra egenskaper än killar. Tjejer behövs i företagsstyrelser, för de är bättre på att fatta beslut. Tjejer ska få lika mycket lön som männen, för de arbetar hårdare. Och på frågan runt om i världen, via Metros alla redaktioner, vad som gör en kvinna lycklig, svarade flest män "att bli mamma".

Jag blir så fasligt trött. Har feminismen inte kommit längre? Är vi inte smartare än så än? Att hålla på att dela upp det mellan män och kvinnor känns så himla... "första 2000 åren efter att Jesus föddes". Typ.

Tjejer är inte sämre eller bättre än killar, för killar är inte bättre eller sämre än tjejer. Det är en lek som femåringar sysslar med på rastgården, som förhoppningsvis inte ska följa med dem in i vuxen ålder. Lämna dagisfasonerna till småttingarna, så kan vi vuxna, intelligenta och tänkande människor enas om att kön är lönlöst och ointressant på många, inte alla, sätt.

Det är en internationell kvinnodag för att kvinnor åsidosätts på tusentals olika vis runtom i världen, hela tiden. Och det är viktigt att uppmärksamma dessa problem. Men att bunta ihop lika lön för lika arbete, arbetet mot våldtäkter som en krigsstrategi, rätten att gifta sig med vem man vill och att männen ska ta mer ansvar för disk/barnpassning/städning på samma dag känns kontraproduktivt och trist. För det är väl inte bara en dag om året som allt detta är för jävligt.

Och män världen över tycker nog inte att det är så himla skoj att försörja en hel familj alldeles ensam (24 procent hemmamammor i USA) eller för den delen att inte få gifta sig med vem de vill heller.

Orättvisor drabbar så oerhört många människor, av båda könen. Så FÖR jämlikhetens skull, tycker jag det borde finnas en internationell mansdag också.

Equality breeds equality, oavsett om det handlar om kön eller klass.

Kommentarer
Postat av: Chippe

Tycker det är mycket bra att din pojkvän fyller år samma dag som Internationella Kvinnodagen. Det hör ihop. OCh jag isntämemr helhjärtat i ditt resonemang. Jag kan tycka att det är bra med en speciell dag för kvinnor när man läser alla bra artiklar i SVD och DN idag. En Mansdag vore också bra, för då kunde den moderna mannen komma till tals.

2011-03-08 @ 16:37:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0