Miljön? Vilken miljö?

I morse läste jag en notis i DN där det stod att Anders Carlgren (c), miljöministern, ska ha ett möte med represententer från leksaks- textil- och kosmetikaindustrin samt berörda myndigheter om hur man ska planera för gifter i dessa företags produkter.

Regeringen vill, stod det i notisen, att industrin ska sanera bort gifterna frivilligt. Det tolkar jag som att det inte kommer att stiftas några lagar i ämnet, vilket ju känns väldigt självklart om man tittar på regeringsbygget, men så otroligt sorgligt om man tänker på vår jord och på oss människor som bor på den.

Vore det inte otroligt mycket bättre om det fanns en lag som sa, nej det där ämnet får inte finnas i barnleksaker. Nej nej nej. Självsanering inom företagen har så vitt jag vet nästan aldrig fungerat.

Bankernas självsanering?
Journalistikens självsanering?
Polisens självsanering?

Ja, hur tycker vi egentligen att det har gått?

Många människor tar händerna ifrån sitt personliga miljöansvar, återanvänder inte, köper inte närodlat med motiveringen att de litar på att de folkvalda politikerna stiftar lagar som gör miljön bättre. Att man som konsument inte har så stor chans att påverka i alla fall, men röstar man rätt så blir det rätt.

Det är sådant jäkla blaj att jag blir trött i ögonen. Sen när är det okej att strunta i det egna ansvaret? Sen när har man kunnat lämpa över alla jobbiga beslut på politikerna? Nej, så fungerar inte världen.

Men om man nu, mot allt sans och vett, skulle vara en sådan människa, då är man just nu grundlurad. Eftersom vår miljöminister inte VILL stifta några lagar. Han tycker att sminkindustrin ska fatta själva att det inte ska vara giftigt jox i deras produkter.

För det har ju gått så lysande hittills...


Kommentarer
Postat av: k

Håller med dig till 100%!!

Det finns väl ingen som vill ha farliga kemikalier i mat, smink och kläder. Men det är omöjligt att hålla sig uppdaterad på vilka ämnen som är ok. Det vore så mycket bättre om de bara var så att ok ämnen får användas.

2011-05-05 @ 13:22:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0